Uncategorized

Brisingamen

Brisingamen, även kallat Frejas smycke, eldsmycket eller Brisingasmycket, är inom nordisk mytologi världens vackraste smycke. Det smiddes av de fyra dvärgarna, tillika Ivaldesönerna, vid namn Grer, Berling, Dvalin och Alfrik. Freja var begeistrad av smycket och ville köpa det men dvärgarna ville inte sälja det. De kom överens att om hon spenderade en natt med var och en av dem så fick hon det – och det gjorde hon.

När Loke sedan skvallrade för Oden vad Freja hade gjort för att få smycket blev han rasande. Oden tvingar henne då att starta krig mellan två jordiska kungar. Dessa krigade hela dagarna, på nätterna förvandlades de döda till sten för att sedan vakna till liv på morgonen och slåss igen. Dessa strider skulle inte ta slut förrän Ragnarök. Dock så bryts förbannelsen när en stridande kämpe blir döpt. Kämpar som dödas av en döpt kämpe går inte att återuppliva.

En dag bestämmer sig Loke, tjuvaktig som han är, att stjäla smycket från Freja. Han vakade varje natt utanför hennes hem Folkvang, men hon glömde aldrig att låsa porten. Loke hittade då en liten spricka i porten och förvandlade sig till en fluga och kröp igenom den. Där inne låg Freja och sov med smycket kring sin hals. Smycket låg med spännet nervänt så att Loke kunde inte knäppa upp det utan att väcka Freja. Han förvandlade sig då till en loppa och bet Freja i kinden så att hon vaknade till och vände på sig. Loke kunde då enkelt knäppa upp spännet och stjäla smycket.

Loke gömde smycket vid ett skär som heter Singasten. Han förvandlade sig till en säl och la sig ner för att vakta det. När Heimdall fick höra om stölden förstod han direkt att det var Loke som stulit det. Han förvandlade sig då till en säl, även han, och begav sig till Singasten. Det blev en vild kamp mellan sälarna (Loke och Heimdall) men Heimdall segrade till slut och gav tillbaks smycket till Freja.

Standard

En reaktion på ”Brisingamen

  1. Ping: Nedslag i nordisk mytologi, del: Freja | Kulturminnet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s