Uncategorized

Västgötaskolan

Västgötaskolan, även kallad Götalandshypotesen eller Götaskolan, är en teori bland amatörforskare och andra historieintresserade om att Västergötland skulle vara Sveriges vagga. Följare av skolan hävdar att Upplands kulturella och politiska betydelse under forntiden är överdriven – och att Västergötlands betydelse är underdriven. Västgötaskolan har dock stött på kritik från andra, mer etablerade, forskare.

I Västergötland finns det en stor mängd fornlämningar, bland annat Karlebys gånggrifter*, och enligt Västgötaskolan går många av dessa att knyta an till Sveriges förhistoria och gudasagorna. Godsägaren och fornforskaren Pehr Tham (1737-1820) hävdade bland annat att världsträdet Yggdrasil stått på hans mark i Dagsnäs, söder om Skara. Han hävdade även, efter att ha tolkat den isländska skriften Heimskringla, att Oden varit bosatt Sätuna, i närheten av Dagsnäs. Gruvingenjören Carl Otto Fast (1884-1969) hävdade att Beowulfkvädet** ägt rum i Västergötland och att Beowulf själv ligger begravd i Skalundahögen i Lidköpings kommun. Han hävdade även att Kinnekulle är det egentliga Gamla Uppsala. Enligt sägen är Halleberg, som ligger i Vänersborgs kommun, platsen för Valhall. En del av berget kallas än idag för ”Häcklan” – ett av Odens många namn är ”Häcklaman”.

En annan teori är att Västergötland skulle vara goternas urhem.

Följare av Västgötaskolan påstår att forskare, som forskar om Sveriges förhistoria, har varit partiska då många har sin hemvist i Svealand. Många gravhögar och eventuella boplatser i Västergötland är inte urgrävda över huvud taget. Många fynd har dock gjorts, bland annat Vitteneskatten, Mönekragen, Ållebergskragen, Kymbofiguren och Timmelegudinnan med mera. De många fornlämningarna tyder på att Västergötland har varit befolkat under en lång tid. Eventuellt så rådde en maktkamp mellan Västergötland och Uppland under yngre järnåldern. Den kristne kungen Inge den äldre, som dräpte den hedniske kungen Blot-Sven och förbjöd riksblotet, var bördig från Västergötland.

Ett flertal medeltida svenska kungar ligger begravda vid Varnhems kloster, Skara kommun, Västergötland.

Västergötlands landskapsvapen

*= Karlebys gånggrifter är en samling megalitgravar i Falköpings kommun, Västergötland. De fem stora gånggrifterna är daterade till yngre stenåldern, de restes ungefär 3300 år före vår tideräkning.

**= Beowulfkvädet är ett, 3183 rader långt, anglosaxiskt epos om den geatiske hjälten Beowulf. I kvädet, som är daterat till perioden mellan åren 700-1000 men utspelar sig på 500-talet, så möter Beowulf tre stycken fiender: besten Grendel, Grendels moder och en drake. Beowulf blir dödligt sårad i slaget mot draken och blir begravd i en storhög. Kvädet är ett engelskt nationalepos, trots att det utspelar sig i Danmark och södra Sverige.

Annons
Standard

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s