Uncategorized

Våra gudamakter – ny hednisk informationsskrift

Ideella Kulturföreningen har släppt en ny skrift. Den heter Våra gudamakter – En förteckning över asarnas, vanernas och alvernas gudamakter och handlar om asatrons alla gudar. Skriften finns att beställa på bloggen Ideell Kulturkamp.

Läs om den här:
https://ideellkulturkamp.wordpress.com/2015/10/16/ny-skrift-utkommen-vara-gudamakter/

image

Annons
Standard

3 reaktioner på ”Våra gudamakter – ny hednisk informationsskrift

 1. Ping: ”Våra Gudamakter” – ny folder om Asatro | Hedniska Tankar

 2. Henrik Andersson skriver:

  Jag tackar så mycket för reklamen. Varför skrev jag då denna lilla skrift? Jo det är en sak jag undrat länge över, hur många gudamakter finns det egentligen? Ja de kända som Frigg, Tor, Freja, Oden, Idun, Vidar och Siv känner ju alla hedningar. Men hur många är det totala antalet, när vi räknar alla asar, alla valkyrior och diserna som omger Freja. Ja då blir det en hel del. Ja alla gudamakter spelade säkert inte någon större del i den forntida kulten, utan varit makter som främst funnits i skaldernas poesi. Men det gör dem inte sämre för det. Det finns mig veterligen ingen som försökt få med alla namngivna makter som finns i Äldre och yngre eddan samt i de kvarlevor som finns kvar av skaldekonsten. Jag har gjort ett försök och jag tror jag lyckats få med de flesta, finns säkert någon gudamakt som inte kommit med, men jag har gjort ett ärligt försök att få med alla.

  Många som skrivit om gudamakterna har tagit och få ut så mycket som möjligt ur de få källor som finns och då kanske fått fram många intressanta teorier och än mer spännande slutsatser. Jag har försökt även här att vara saklig. Men även undertecknad har ju åsikter och teorier. Jag skriver att jag tror att guden Ull kan vara gudinnan Sols make som föresten av skalderna kallas Glen. Jag tror att Heimdalls niomödrar inte är desamma som Ägirs döttrar. Jag nämner att jag tror att Balder, nanna och Forsete kan bilda en slags treenighet i världen efter ragnarök.
  Varför dödar inte gudarna Loke när det framkommit att han ligger bakom mordet på Balder? Är det bara för att han är Odens blodsbroder, eller är det så att det är ganska meningslöst att döda någon om personen ifråga är dödsgudinnans far? Att skicka Loke till Hel hade väl inte varit meningsfullt eller hur?

  Jag har tryckt upp skriften som ju är på 44 sidor och den kostar 120:- med frakt. Intresserade kan höra av sig till skaraborg76@hotmail.com eller ideellkulturkamp@hotmail.se

  Gilla

 3. Ping: Stackars Cloacina ! | Hedniska Tankar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s