Uncategorized

Vad är ett vårdträd?

Ett vårdträd är ett stort och dominerande träd som står på tunet, eller på tomten, på gårdar på landsbygden. Vanligtvis är trädet något slags ädellövträd. Enligt sägen så råder det en mystisk koppling mellan trädet, gården och släkten som bor där. Vårdträd har en lång tradition i Sverige.

Vanliga arter på vårdträd är ask, lind, lönn och alm. Det förekommer även ek, valnöt, oxel, rönn och kastanj. I Skåne kan vårdträd vara en stor fläderbuske. I Norrland är det vanligt med en stor björk. Fruktträd är ovanliga som vårdträd.

Inom svensk folktro förknippas trädet med framgång och lycka. Att förstöra det eller att ens bryta ett löv från det sägs alstra sjukdom och olycka. Man får dock beskära de döda och torra grenarna. Enligt sägen så bor gårdens skyddsväsen, tex Gårdstomten eller vättar, under trädet. Åt dessa offrade (blotade) man för att undvika olyckor och sjukdomar för både boskap och människor. Man kan till exempel hälla öl eller mjölk över trädet på torsdagar eller dagar innan helgdagar. Kanske även ställa ut en tallrik gröt vid trädet?

Under trädets krona kan gårdens boende lätta på bekymmer och sorger.

Vårdträdet är sannolikt gårdens högsta punkt och skyddar därför mot blixtnedslag.

Ordet vårdträd kommer från fornsvenskans ”varper” som betyder skydd eller vakt.

Vårdträd ska ej förknippas med livsträd som planteras i samband med barnafödande. Ett livsträd är vanligtvis ett äppelträd.

image

Vårdträd på Långängens gård på Lidingö.

Annons
Standard

6 reaktioner på ”Vad är ett vårdträd?

  1. Klas skriver:

    Asatrons universum som vi möter det genom Snorri Sturlassons blick. Går från ordning till kaos. Från vi till dom. Från centrum till periferi.
    Centrum är Yggdrasil, världsträdet. Och Asgård. Periferin är utgård. Jättarnas hem. Där kaos härskar. Det här är som en karta över gården, uthusen, hagarna, och det som finns bortom den yttersta gärdsgården. Den mörka skogen. Fornnordisk mytologi är fylld med historier som rör sig i den här världsbilden. Kaoset är inte bara ont. Det är också lockande. Det går att vinna stora skatter genom att våga ge sig ut i kaos.

    Våra förfäder byggde sin gudavärld ifrån den egna gården. Och manifesterade sin gudavärld i den egna gården. Genom att plantera Yggdrasil i gårdens centrum. Vi finner också att många många svenskar tog namn efter gårdens vårdträd. Tänk dig en yngre son. Som ingenting skulle ärva. Helt plötsligt behövde han ett efternamn när han var tvungen att söka lyckan ute i världen. Ibland tog han namn efter bibeln. Många är våra Abrahamsson, våra Isaksson, våra Israelsson. Under slutet av artonhundratalet när obligatorisk skolgång spred klassisk bildning. Var det vanligt att ta namn ifrån den klassiska mytologin. Prometeusson till exempel. Några tog namn ifrån vad som var anmärkningsvärt geografiskt i hembygden. Från namnet på ett berg eller en ström eller dylikt. Men en inspirationskälla till namn har vi alltid haft. Och det är gårdens vårdträd. Ek. Björk. Alm. Ask. Med flera. Det går även i viss mån att utröna varifrån en släkt kommer ifrån detta. När din släkt gick ifrån att vara en odalbonde till att bli en del av byråkratin, proletariatet, lönearbetarna. Bok kommer ifrån södern. Björk kommer ifrån norr. Och rönn kommer ifrån Finland.

    För mig är traditionen med vårdträd enastående. Kristendomen utrotade våra berättelser. Vi hör ekon av dem från islänningarna men våra berättelser finns ej mer. Reformationen utrotade våra traditioner och socialdemokratin förstörde vår kultur. Men än idag har vi en axel tillbaka genom historien i vårdträden. Det är är en doft av något äldre. Stort tack för att ni uppmärksammade denna skatt.

    Gillad av 1 person

  2. vickan eremita skriver:

    Det är en fin kulturgärning du gör här. Förhoppningsvis inser du att det är midgårdsormen du använder som bärare men oavsett detta faktum är jag och mina ofödda barnbarn dig evigt tacksam, stort tack!

    Gillad av 1 person

  3. vickan eremita skriver:

    Internet, världshavet och allt det innefattar är den gamla midgårdsormen. Det är ganska självklart och vibrerar av sanning om du fnular ett tag på det, eller hur?
    Här får man var lite försiktig, avgrunden tittar tillbaka och allt det där. Men trots det ligger hon där och kramar sönder vår värld, den gamla horan. Nu måste jag ut och bränna löv. Allt gott så länge.

    Gillad av 1 person

  4. Ping: My Vision for the Future of the Hermitage | The Black Stone Hermitage

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s