Uncategorized

Leif Eriksson-dagen

Idag, den 9:de oktober, infaller den årliga Leif Eriksson-dagen (Leif Erikson Day) i USA. Dagens syfte är att uppmärksamma gärningarna av amerikaner med skandinaviska rötter. Leif Eriksson-dagen liknar den mer välkända Columbus-dagen (Columbus Day) som är italiensk-amerikanernas speciella dag. År 1964 antogs datumet den 9:de oktober som Leif Eriksson-dagen efter ett beslut i den amerikanska kongressen. I staterna Minnesota och Wisconsin, där det finns/fanns en stor skandinav-amerikansk befolkning, har dagen varit en officiell bemärkelsedag sedan 1930-talet. År 1956 var dagen även officiell i staterna Washington, Colorado, Kalifornien, Illinois, South Dakota och Saskatchewan (Kanada). År 2012 lades även Nevada till på listan.

Datumet, den 9:de oktober, har ingenting med Leif Eriksson eller hans liv att göra. Det antogs för att samma datum år 1825 angjorde det norska skeppet Restauration New Yorks hamn. Skeppet hade 52 norska nybyggare och det anses vara den första organiserade norska invandringen till Nordamerika.

Den isländske vikingen Leif Eriksson anses vara den första europé som landsteg i Nordamerika (Vinland), troligen runt år 1000. Han tros ha levt ungefär mellan åren 970-1020. Leif föddes på Island, men togs vid elva års ålder till Grönland då hans far blev landsförvisad från Island i tre år. Han var son till Tjodhild och Erik Röde, som var den första europé som upptäckte och namngav Grönland – och lät bygga den grönländska gården Brattalid. Erik Rödes far, Torvald Åsvaldsson, landsförvisades i sin tur från Norge och tog sin familj till Island.

Efter att ha landstigit i Nordamerika seglade Erik och hans besättning åter till Grönland. Hans resa finns omskriven i de isländska skrifterna Erik Rödes saga och Grönlänningasagan.

Leif Eriksson på gammalt amerikanskt frimärke

Alla skandinav-amerikaner, som är stolta över sitt arv och sina förfäders gärningar, bör på något sätt uppmärksamma dagen.

Standard

En reaktion på ”Leif Eriksson-dagen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s