Uncategorized

Valkyrior och einhärjar

Valkyrior är kvinnliga väsen inom nordisk hedendom. De korar de fallna krigarna och för dessa till Valhall – om de är dit de ska. Hälften av de fallna krigarna hamnar hos Oden i Valhall och den andra hälften hamnar Freja i Folkvang. Valkyriorna tjänar även vid Valhalls stora fester genom att servera Särimners fläsk och Heidruns mjöd till krigarna.

Det finns ett flertal namngivna valkyrior, bland annat: Freja (valkyriornas ledare), Mist, Rist, Göndul, Skögul, (som häller upp självaste Odens horn), Hild, Gunn, Hårfjätter, Skäggald, Brynhild, Sigrun, Rota, Trud, Lökk, Göll, Geirahöd, Randgrid, Rådgrid, och Reginleif.

Einhärjar är namnet på de fallna krigare som valkyriorna har tagit till Valhall. Varje morgon tågar einhärjarna ut ur Valhall till Idavallen där de krigar med varandra till döden. Detta för att träna sig inför den slutgiltiga striden i Ragnarök. Mot kvällen torkar dock det gjutna blodet åter in i köttet, avhuggna lemmar letar sig tillbaka till sina kroppar och de fallna reser sig igen. Einhärjarna går sedan tillbaks till Valhall där de festar hela natten på fläsk och mjöd. Varje natt är så lång, att till och med den einhärjare som somnar sist, hinner få en god och lång sömn. Det medför att ingen vaknar upp med baksmälla morgonen efter.

Vid Ragnarök kommer Oden att leda einhärjarna till slätten Vigrid – det den slutgiltiga striden mot jättarna kommer att stå.

Annons
Standard

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s