Uncategorized

Suecia antiqua et hodierna

Suecia antiqua et hodierna, som betyder ”Det forna och nuvarande Sverige”, är ett topografiskt planschverk av 1600-talets Sverige – dvs under stormaktstiden. Verket består av 353 koppargravyrer. Det är till största del vyer över dåtida städer, men även bilder av slott, kyrkor och herresäten samt historiska plaster som Gamla Uppsala och Birka. Verkets gravyrer är dock inte alltid sanningsenliga, bland annat så har man i vissa fall tagit med planerade byggnader som sedan inte blivit av och ibland har man fuskat lite med skalan för att få kyrkor och liknande att se större och pampigare ut.

Suecia antiqua et hodierna gjordes till största del av arkitekten/militären/ämbetsmannen Erik Dahlbergh (1625-1703) och bekostades av svenska staten. År 1660 började han att resa runt i Sverige och tecknade av städer och andra platser. Vissa planscher i verket är dock tecknade av andra. Dahlbergh anlitade de bästa gravörerna från Holland och Frankrike och reste själv till Paris för att leda arbetet med graveringen. På grund av krig med Danmark fick dock arbetet ett avbrott på nästan 10 år, det återupptogs i mitten på 1680-talet.

Kopparstick var en mycket modern tryckteknik vid denna tid. Tryckningen blev mycket långdragen och flera av de ledande personerna dog under tiden – Dahlbergh själv avled år 1703. Slutligen år 1716 så beslöt man sig för att ge ut det man då hade tryckt färdigt, det blev 353 planscher av 416 färdiggraverade plåtar. Verket var ursprungligen tänkt att delas ut som gåvor till främmande makter och andra inflytelserika personer, sedermera kom den ut till försäljning och 1746 var större delen av utgåvan såld. Sedan dess har flera nyutgåvor utkommit.

Skara

Västerås

Gamla Uppsala högar

Annonser
Standard

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s