Uncategorized

Tollundmannen och Grauballemannen

Tollundmannen och Grauballemannen är två stycken så kallade mosslik som har hittats i Danmark. Båda är daterade till 300-talet före vår tidräkning.

Tollundmannen hittades i Bjældskovdal i Jylland, den 8 maj 1950, vid en torvgrävning i mosse. Då man först hittade kroppen trodde man att det rörde sig om ett modern mord och polis tillkallades. Ganska snart insåg man att kroppen var mycket gammal och arkeologer fick undersöka den. Tollundmannen hade dödats via hängning och snaran om halsen finns ännu bevarad. Mannen antas ha blivit 30-40 år gammal. Hans hår var kortklippt (det har blivit missfärgat rött av mossan). Då man röntgade kroppen direkt efter man tagit upp den fann man att alla inre organ var bevarade och att mannens sista måltid bestod av gröt eller välling. Sår på mannen fotsulor tyder sannolikt på att han brukade gå barfota.

Tollundmannen ligger idag på Silkeborg Museum.

Grauballemannen hittades 1952 i Nobel mosse vid Silkesborg under en torvgrävning. Kroppen är något deformerad utav jordmassans tryck, men annars är den välbevarad. Mannen antas ha blivit ungefär 30 år och var 175 cm lång. Han blev dödad av ett snitt genom halsen, från öra till öra. Även detta mossliks hår har blivit rödfärgat utav mossan.

Grauballemannen ligger i dag på Moesgård Museum nära Århus i Danmark.

Standard

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s