Uncategorized

Vitteneskatten

Vitteneskatten är en guldskatt som hittats vid Vittene i Trollhättans kommun i Västergötland. Med sina 1,9 kg är det Sveriges tredje största guldfynd. Skatten består av fyra och en halv guldringar. Den första delen av Vitteneskatten hittades sensommaren 1990 av Asta och Tapio Lund i deras trädgård. De trodde först att de hittat en krökt gardinstång, så fyndet hamnade i städskrubben och glömdes bort. Hela fem år senare kom Tapio att tänka på föremålet. Han lät det då en guldsmed titta på det och efter att denne bekräftat att det var guld så ringde han arkeologerna på Lödöse museum. Föremålet visade sig vara en halsring, mycket lik Havorringen från Gotland. Halsringen daterades till omkring år 0.

I oktober 1995 påbörjades en utgrävning av fyndområdet. Man grävde ut så mycket som 100×100 meter. Fynden bestod då slutligen av ytterligare två och en halv halsringar och en armring – alla daterade till 100-talet. Man hittade även stolphål på platsen.

Vitteneskatten förvaras idag i Guldrummet på Historiska Museet i Stockholm.

Vitteneprojektet

Vitteneprojektet startade 1996. Ett samarbete där Älvsborgs Länsmuseum, Statens historiska museum och Arkeologiska institutionen vid Göteborgs universitet var huvudmän. Man ville bland annat veta varför guldskatten hamnat just i Vittene. Man undersökte området kring stolphålen åren 1996-1999, samtidigt som man undersökte ett närliggande gravfält åren 1997-1999. En mängd fynd gjordes på platserna: bland annat exklusiva keramikskärvor från Mainzområdet i dagens Tyskland, ett romerskt silvermynt (myntet var dock förfalskat, men tidsenligt) och en hel del vardagliga föremål.

Området kring Vittene kan eventuellt varit mycket viktigt under äldre järnålder.

Annonser
Standard

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s