Uncategorized

Gallehushornen

Gallehushornen var två stycken guldbeslagna dryckeshorn från vikingatiden. De är sedan en tid förstörda, men har ansetts vara danska nationalklenoder.

Det första hornet hittades vid byn Gallehus, den 20 juli 1639, av flickan Kristine Svendsdatter. Hon såg hornet då det stack upp ur marken. Kung Kristian IV kom sedan över hornet och skänkte det till sin äldste son Kristian. Hornet avtecknades av antikvarien Ole Worm 1641, då han beskrev det i en uppsats.

Den andra hornet hittades av lantbrukaren Jerk Lassen den 21 april 1734 – nästan hundra år efter man hittat det första. Han grävande fram det nästan på samma plats där man hittat det första. Greven av Schackenborg lämnade hornet till kung Kristian VI och arkivarien J.R. Paulli tecknade av det.

Bägge hornen förvarades i det Kongelige Kunstkammer fram till 1802. Dock natten mellan 4-5 maj blev hornen stulna av guldsmeden Niels Heidenreich, som smälte ner dem. Händelsen väckte stor uppmärksamhet.

Hornen har daterats till 400-talet. Båda hornen var utsmyckade med guldbeslag och figurer i relief. Det mindre hornets inskription har tolkats som: ”Jag, Lägäst, Holtes son, lät göra hornet”.

Gipsavgjutningar lät göras av hornen. De skulle skickas till kardinalen av Rom, dock skeppet som fraktade dem förliste utanför Korsika.

Med hjälp av beskrivningar, teckningar och tidigare kopior så har man gjort två guldkopior som idag finns att skåda på danska Nationalmuseet. Kopiorna stals 2007, men återfanns dagen efter.

Guldkopior av Gallehushornen

Annonser
Standard

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s