Uncategorized

Gustaf Ståhl – Budet till min son

Gustaf Ståhl talar till sin son:

I jorden under våra fötter vilar förfädernas ben, där de stupade i strid eller begravdes efter ett liv av mödor. Där borta på åkern stod en gång ett tempel där våra förfäder utövade sin tro. I dungen där bredvid, där offrade de till sina gudar. Borta på kullen där kyrkan står, stod en gång i tiden våra förfäders herresäte, innan krigaradeln ersattes av företagare, köpmän och bankirer. Vi förändrades inte, vi är vad vi är: krigare. Det var Sverige som glömde krigaren, inte krigaren som glömde Sverige. Vi minns, och vår tid kommer igen, för vi är vad vi är.

Denna saga börjar inte med dig, det är sagan om vårt folk. Dina förfäder har bott i det här landet i över tio tusen år, och kanske längre i vissa fall. Du är ett resultat av alla dessa som överlevt och klarat sig genom istider, hungersnöd, krig och prövningar. Här bodde dina förfäder, här levde de och här älskade de. Här odlade de jorden och här växte de sig starka, med vapen i hand.

Det var härifrån våra förfäder drog upp sina bopålar, när det plötsligt blev kallt och skördarna uteblev. De tog med sig hela sitt folk på vandring söderut mot Rom och Medelhavet, där de erövrade och tog över stora landområden, krossade romarriket och erövrade så långt ned som till Nordafrika. Sedan kom många av dem tillbaka. Vissa av oss for österut, där Rurik skapade sitt rike som i dag heter Ryssland. Andra slog sig ned på brittiska öarna. Vissa kom hem till Skandinavien och där under vikingatiden börjar vår släkts nedskrivna historia.

En mil söderut ligger en runsten som restes till minnet av din förfader. Många andra stenar fanns en gång, men de är borta nu. Du har tusentals förfäder som alla arbetade och stred för hem, härd och fosterland. Flera av dem är omskrivna och många kommer ihåg dem än idag. Vissa av dem var till och med kungar, men de flesta levde vid svärdet och plogen. Denna sten står kvar, och du härstammar från den som stenen restes över. Hans söner reste stenen över sin fader, precis som du en dag kommer att resa en sten över mig. Dina förfäder ser dig från Valhall och kommer vänta på dig när du en dag gör dem sällskap, när dina dagar på jorden är över. Även jag kommer att vänta på dig där när mina dagar kommer till en ände, fram tills dess att vi åter möts. Gör oss stolta med dina gärningar, så att vi kan hälsa dig med stolthet och greppa din arm som en son, broder, en krigare och man av vår ätt.

Du är en del av dem och de är en del av dig. Att du är starkare i själ och sinne än de flesta andra du känner, är för att dina förfäder ledde män i strid, både vid inbördeskrig och mot yttre hot från andra folk. De satte sig själva mellan våra fiender och våra barn, våra äldre och våra kvinnor. Det var deras livsuppgift och deras funktion i samhället. Många av dem betalade med sitt blod för att du och jag ska sitta här idag och fika, medan vi pratar om dem. Utan dem hade det inte funnits något svenskt folk.

Utan dem och deras livsgärningar skulle alla dessa saker vi sett idag troligen vara bortröjda; stenarna där våra förfäder ristat sina namn skulle inte finnas kvar. En stad kanske skulle stå på samma plats men se annorlunda ut. Med helt andra människor än de av vårt blod och den kanske skulle heta något som vi inte kan uttala. Vi skulle inte finnas. Till och med minnet av oss skulle ha bleknat och försvunnit. Landet och folket finns kvar enbart på grund av att dina förfäder ställde sig emellan, de skyddade kvinnorna och barnen. De värnade om familjen, ätten och nationen. De säkrade med sitt blod och sina fienders blod en framtid för att vi ska leva vidare och att det som var vårt skulle förbli vårt.

Nej, sagan om vårt folk började inte med dig och den kommer heller inte att sluta med dig heller, så länge du tar upp dina förfäders vapen och kämpar vidare. De yttre och inre hoten kommer alltid att finnas, i olika former under olika tider. Du kan välja att glömma dina fäder och att svika blodet, du kan leva ett liv i konsumtion och låta världen passera dig. Men då är blodet förlorat och framtiden är försvunnen. Då tar det slut med mig och jag, liksom alla våra förfäder, skulle se det från ovan och sörja förlusten djupt. Det rätta är att välja ett liv där du åstadkommer någonting större, där du agerar så som ditt krigarblod kräver. En dag kommer även du att stå inför valet att förråda ditt folk eller familj, och låtsas som att problemet inte finns eller att aktivt ställa dig mellan de dina och fienden.

När den dagen kommer är det mitt mål att du ska stå där rustad för strid och att bärsärkens blåskimrande raseri ska ta över, tiden sakta in och att dina fiender ska möta en mördande varulv som får dem att fly i skräck. Det gamla stridsropet ska åter skalla så att jorden dånar och dina förfäder hör dig ända till Valhall. Våra fiender betala dyrt och de ska tala i generationer om Sverige, vår plats på jorden, som “dödens fält”.

Det är den sortens män du härstammar ifrån och det är den sortens man jag vet att du kommer bli. Mitt mål är att sagan om vårt folk ska nämna dig vid namn, att du ska bli en storman av ditt folk. Det är mitt eget mål och varje krigares mål, att vinna ära för vår ätt, inför mötet med våra förfäder och inför våra gudar. Svärdets odödlighet kan inte köpas av några pengar i världen, ingen bekvämlighet eller nöjen kan någonsin vara av samma värde som det. Du är ett vapen i ditt folks tjänst, och i gengäld är du odödlig. Glöm aldrig bort vem du är; en krigare till blodet.

/Gustaf Ståhl

Texten publicerades ursprungligen på motgift.nu

Standard

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s