Uncategorized

Kettil Jamte

Kettil Jamte (även Kettil Jämte eller Kettil Anundsson) var enligt sägen den första att bosätta sig i Jämtland*. Han tros ha levt under 700-talet.

Enligt Snorre Sturlasson så var Kettil Jamte son (eventuellt sonson) till Anund Jarl i Sparbu, norra Tröndelagen, i centrala Norge. Vid mitten av 700-talet så begav sig han, tillsammans med ett stort följe av människor och boskap, österut över Kölen (fjällkedjan som utgör gränsen mellan Sverige och Norge). De röjde skogar och odlade mark och bygden fick sedan namnet Jamtland (Jämtland) efter honom. Anledningen till att Kettil Jamte och hans följe utvandrade till Jämtland sägs vara på grund av att Kung Eystein (Östen), även kallad Eystein den onde, härjade svårt i Tröndelagen.

Kettil Jamte omnämns i två skrifter i Snorre Sturlassons Heimskringla – dels i Olav den heliges saga och dels i Håkon den godes saga.

Enligt sägen är Kettil Jamte farfar till Tore Helsing – som var den första som bosatte sig i Hälsingland (därav namnet).

*= att Kettil Jamte skulle vara den första bosättaren i Jämtland är dock bara en sägen då området befolkades för ca 8000-9000 år sedan.

Annonser
Standard

One thought on “Kettil Jamte

  1. Uppmaning till er som kontaktar Asatemplet via kontaktformen: skriv rätt mailadress. Vissa har kontaktat bloggen vid upprepade tillfällen med mailadresser som inte går att svara på.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s