Uncategorized

Härjulf Hornbrytare

Härjulf Hornbrytare var en norrman som enligt sägen var den första som bosatte sig i Härjedalen. Han levde troligtvis på 800-talet. Härjulfsagan handlar om honom och hur Härjedalen fick sin första bofasta befolkning.

Härjulf omnämns i ett gränsdokument som avhandlar var gränsen mellan Norge och Sverige gick. Dokumentet, som är från ett allting i Sveg 1273, är den äldsta skriftliga källan om Härjedalens historia. I dokumentet står det att Härjulf var den första bosättaren i Härjedalen och att han var från Norge. Dokumentet räknar även upp femton generationer av ättlingar till Härjulf, varav den åttonde i ordningen Ljot Dagsson byggde Härjedalens första kyrka (Lillhärdals kyrka) – troligtvis i slutet av 1000-talet.

Enligt Härjulfsagan så var Härjulf en av den norske kungen Halvdan Svartes män, han ska dock ha hamnat i onåd med kungen då han dödade en av hans närmsta män vid ett bråk vid ett stort gille. Härjulf ska ha krossat mannens skallben med Halvdan Svartes silverbeslagna dryckeshorn, hornet ska även ha brustit av smällen och det var så han fick namnet Hornbrytare. Därefter flydde Härjulf till svearna och kung Anund i Uppsala. Han fick fristad hos svearna, dock efter en tid så kom det fram att Härjulf hade idkat älskog med Anunds yngre släkting Helga, vilket tvingade honom på flykt igen. Helga och några trogna män följde med Härjulf och de flydde norrut, till slut hamnade de på den obebodda platsen som idag är Härjedalen.

Enligt sägen låg Härjulfs gård på den plats som idag kallas Slyos, nära nuvarande Lillhärdal.

image

Helga och Härjulf som staty i Lillhärdal, Härjedalen

Annonser
Standard

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s