Uncategorized

Vad är en bärsärk?

En bärsärk var enligt sägen en mytomspunnen, vildsint och stark krigare som svurit trohet till Oden. I strid var han fruktad då han slogs med ett ursinnigt raseri. Ordet bärsärk betyder ”björnsärk/björnklädnad” – detta antyder att bärsärkar var klädda i björnfällar. En annan typ av bärsärkar var så kallade ulvhednar som betyder ”vargpälsar”. Likt bärsärkar var de fruktade krigare som svurit trohet till Oden, men istället för björnfällar så var de iklädda vargfällar.

Enligt sägen så var bärsärkar organiserade i små band – eller brödraskap (det finns ingeting som tyder på att det har funnits kvinnliga bärsärkar). När man upphöjdes till bärsärk så bytte man troligtvis namn till något som innehöll ”björn” eller ”varg”. Man genomförde troligtvis även någon form av initiationsrit eller prövning då man även svor trohet till Oden.

Bärsärkarna var högt stående i det forna Norden. Inför en kommande strid eggade de upp varandra genom att tjuta och morra som vilddjur och skramla med sina vapen. När striden sedan tog vid så slogs de till en början kallblodigt och disciplinerat, för att sedan infalla i den berömda bärsärkargången. Då bärsärkarna utbrast i besinningslöst raseri och slutade inte strida förrän fienden, eller de själva, var döda. De var övertygade att om döden i strid skulle det leda den raka vägen till Valhall.

Annonser
Standard

One thought on “Vad är en bärsärk?

  1. pettersonaxeagentlemansgentleman skriver:

    Några brutala bataljoner bestående av dessa bärsärkar, torde vara exakt vad nationen behöver nu för att bekämpa de bestialiska fiender som beretts tillträde!
    Andreas 🙂

    Liked by 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s