Uncategorized

Jättekast, jättegrytor, jättegravar, älvkvarnar och häxringar

Jättekast

Jättekast är helt enkelt stora stenar, eller flyttblock som de ibland kallas, som har flyttats med inlandsisen. Stenarna färdades i och på inlandsisen och när isen sedan smälte hamnade stenarna på sina nuvarande, ibland underliga, platser. Vissa stenar kan ha färdats i flytande isberg och har därför hamnat långt ifrån det berg varifrån de ursprungligen kommit.

Inom nordisk folktro trodde man att de stora stenarna hamnat på sina platser av att stora jättar kastat dit dem. Hur kunde de annars hamna uppe på höjder? Om en stor sten låg bredvid en kyrka så var det givetvis en jätte som kastat dit den i hopp om att träffa kyrkan. Enligt sägen så ogillar jättar kyrkklockornas klang.

Det finns en hel del jättekast som fått egna namn, bland de mest kända är Runkesten i Vimmerby kommun i Småland. Den är ungefär 5 meter hög, 10 meter lång, 4 meter bred och väger ungefär 260 och den går att vagga med enbart handkraft.

image

Jättegrytor

Jättegrytor är urholkade hål eller sänkor i berg. Mänga stora jättegrytor skapades under istiderna. Hålen har bildats av långa perioder av strömmande vatten som har skurit/borrat sin väg ner i berget. Det strömmande vattnets kraft har vanligtvis brutit loss en större sten och fått den att snurra och således bilda hålet. Den lösbrutna stenen, även kallad löpstenen, kan vanligtvis finns kvar i botten av grytan eller i närheten. Den brukar då vara näst intill helt slät och oval eller rund.

Enligt sägen så medför det tur om man blotar i jättegrytorna. Det sägs att om man blotar/kastar ner en slant så kan det medföra god fiskelycka, därför kan man ibland hitta mynt i grytorna.

En av Sveriges mest kända jättegrytor är Kungsgrottan i Trollhättan, där Sveriges kungar och drottningar sedan 1700-talet skrivit sina namnteckningar.

image

Jättegravar

Enligt viss nordisk folktro så trodde man att den tidiga Norden befolkades av jättar och att jättegravar var deras gravar. Den moderna termen för dessa är hällkistor eller hällekistor. De består av kantställda någorlunda släta stenhällar och ibland hade de även ett lock av stenhällar. Hällkistor var vanliga under senneolitikum (2400-1800 f.Kr), även kallad slutfasen av bondestenåldern. I västra Götaland var hällkistekulturen utbredd, enbart i Västergötland har man hittat över 600 kistor. Nordens största hällkista ligger i Jättakullen i Vårgårda kommun i Västergötland, den är 14 meter lång och 4 meter bred.

image

Älvkvarnar

Älvkvarnar är, av människor, uthuggna gropar i sten. Den moderna benämningen är skålgropar. De skiftar vanligtvis i storlek mellan 0,5-1 cm till över 30 cm i diameter. Skålgroparna är vanligtvis formade som små äggkoppar, men kan även vara ovala eller avlånga.

Inom nordisk folktro trodde man att älvorna använde skålgroparna för att mala i, därav namnet. De flesta skålgroparna ligger i anslutning till forntida åkrar, så eventuellt malde man sädeskorn i dem som en ritual – kanske för att få älvornas välsignelse? Förr i tiden så blotade man i groparna om man ville få välgång, bättre skörd eller återfå sin hälsa från sjukdom (som älvorna orsakat?). I samband med detta så smorde man groparna med smör, ister eller talg. Ibland placerade man även gåvor och annat i dem. Den hedniska ritualen av att smörja groparna ska i viss mån fortsatt så sent som in på 1900-talet.

image

Häxringar

Häxringar, ibland kallade älvringar, är ringar av svampar på marken. Cirkelformen beror på att när svampen börjar att växa på en ny plats så växer rötterna (mycel) åt alla håll i samma takt. Häxringar kan bildas av olika svamptyper, men den allra vanligaste, som ofta växer på gräsmattor, är nejlikbroskskivlingen. Inuti ringarna är växtligheten ibland dålig och gles. Häxringar är vanligtvis ett fåtal meter i diameter, men kan ibland bli mer än 10 meter i diameter.

Enligt sägen är häxringar märken efter älvor som dansat just där. Om man uträttar sina behov inuti en ring så leder det till sjukdom och/eller olycka. En annan sägen är att om man somnar inuti en ring så vaknar man med yrsel och är desorienterad.

image

Annonser
Standard

One thought on “Jättekast, jättegrytor, jättegravar, älvkvarnar och häxringar

  1. pettersonaxeagentlemansgentleman skriver:

    Ber att få framföra mitt varma tack för denna suveräna etnologiska inblick i forna tiders folktro. Mycket intressant och lärorikt, samtidigt stärkande för den svenska själen, som via Er försorg påminns om vår ursprungliga kulturhistoria.
    Andreas.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s