Uncategorized

Folke Filbyter

Enligt sägen är Folke Filbyter, eller ”Fölbitare”, stamfar till Bjälboätten*. Namnet Filbyter sägs vara en äldre form av fölbitare – ett öknamn han fått då han enligt sägen kastrerade hästar med tänderna. Han var far till Ingevald, Ingemund och Halsten.

Folke levde troligtvis under 1000-talet, men det finns inga samtida källor som styrker hans existens. Han omnämns i skrift för första gången år 1616, dock så ska denna skribent, Johannes Messenius, hämtat sin information från en källa från 1400-talet.

Folke är relativt vida omnämnd i modern tid. Han har fått en speedwayklubb (Filbyterna Speedway) uppkallad efter sig och han är på loggan till en av Nordens största motortävlingar (Stångebroslaget i Linköping). I Göteborg finns gatan Folke Filbyters stig som är uppkallad efter honom. Han har även fått ett Kustpilen-tåg uppkallat efter sig. Folke omnämns även i det klassiska vikingaeposet Röde Orm (1954) av Frans G. Bengtsson. Romanen Folke Filbyter (1905) av Verner von Heidenstam handlar, som titeln antyder, om honom. På Stora Torget i Linköping står han som staty. Det finns även ett motell uppkallat efter honom.

image

Folke Filbyter som staty i Linköping

*= Bjälboätten, även kallad Folkungaätten, var en mäktig medeltida svensk ätt. Ättens medlemmar tillhörde länge den svenska makteliten. De hade sitt högsäte i Östergötland och på gården Bjälbo (Mjölby kommun). Flera av ättens medlemmar var jarlar och sedermera kungar i Norden. Ätten dog slutligen ut på 1300-talet med riddaren Erik Valdemarsson (den yngre).

Annonser
Standard

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s