Uncategorized

De tre bockarna Bruse

”Det var en gång tre bockar, som skulle gå till ängen och äta sig feta. Alla tre bockarna hette Bruse. På vägen var det en bro över en å, som de måste över, och under den bron bodde ett otäckt troll med ögon som tenntallrikar och näsa lång som ett räfseskaft.

Först kom den yngsta bocken Bruse och skulle över bron. Tripp, tripp, tripp, lät det i bron. ”Vem är det som trippar på min bro?” skrek trollet. ”Det är den minsta bocken Bruse, jag ska till ängen och bli fet” sa bocken med sin ljusa röst. ”Nu kommer jag och tar dig!” sa trollet. ”Åh, nej, ta inte mej, för jag är så liten. Vänta lite, så kommer den mellersta bocken Bruse. Han är mycket större!”. ”Kör till, då” sa trollet.

Efter en liten stund kom den mellersta bocken Bruse. Tramp, tramp, tramp, lät det i bron. ”Vem är det som trampar på min bro?” skrek trollet. ”Det är bara den mellersta bocken Bruse, som ska till ängen och bli fet” sa bocken med sin ganska kraftiga röst. ”Då kommer jag och tar dig!” skrek trollet. ”Åh nej, ta inte mej! Vänta lite, så kommer den stora bocken Bruse, han är mycket, mycket större!”. ”Låt gå ” sa trollet otåligt.

Rätt som det var kom den stora Bocken Bruse. Klamp, klamp, klamp, lät det i bron. Den bocken var så tung att det knakade och brakade i bron. ”Vem är det som klampar på min bro?” skrek trollet. ”Det är den stora bocken Bruse” sa bocken med sin dånande röst. ”Då är det dig jag väntat på och nu kommer jag och tar dig!” skrek trollet. ”Ja, kom du bara!” sa bocken och så rusade han på trollet och stångade det så hårt att det for iväg långt bort och ner i ån. Tack vare det kunde alla tre gå till ängen. Där blev bockarna så feta, så feta, att de knappast orkade gå hem igen. Har inte fettet ramlat av dem, så är de väl feta än.”

De tre bockarna Bruse är en gammal norsk folksaga. Vem som först berättade sagan om bockarna är idag okänt, men sagan förevigades i skrift år 1840 av Peter Christen Asbjørnsen och Jørgen Moe i Norske folkeeventyr.

Annonser
Standard

2 thoughts on “De tre bockarna Bruse

  1. Henrik Andersson skriver:

    Bocken eller rättare bockarna är ju en hednisk symbol. Tors bockar kommer man ju osökt att tänka på i denna historia, men Heimdall har ju förknippats med gumsen som är en slags bock. Gudarnas fiender är ju främst jättar, men även troll.

    Man ska nog inte övertolka sagan, men lite hedniskt kan man nog hitta i den.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s