Uncategorized

Drottning Omma

Drottning Omma var en fornnordisk sagodrottning som bodde på berget Omberg vid Vätterns östra strand. Berget ligger i både Vadstena- och Ödeshög kommun i Östergötland. Drottningen är omtalad i en mängd sägner. På norra Omberg, som kallas Borgberget, ligger fornborgen Ommaborgen. I Ödeshög ligger Drottning Ommas väg, som är uppkallad efter henne. Omma kallas även för dimmornas drottning och ugglornas drottning.

Drottning Omma dyrkades av folket i området och man blotade till henne för att få hennes beskydd och goda spådomar. När kristendomen senare bredde ut sig och blivit totalitär så fortsatte folket att blota till henne i smyg. Under fullmånenätter smög de ut till Omberg för att dyrka henne.

Ommas svinstiedörr

Enligt sägen så kommer Rogslösa kyrkas port ursprungligen från Drottning Ommas svinstia.

image

Ommas svinstiedörr? Tittar man noggrant kan man fortfarande se märken efter svintänderna

Kvinnoboning

I Ommas boning bodde det troligtvis bara kvinnor. Bultade någon i hemlighet på porten så stacks det bara ut armborst och spjut ur gallerluckan och inifrån hördes endast kvinnoröster.

Ommas friare

En gång, för mycket länge sedan, hade Omma en friare. Det var en jätte från Västergötland. En dag red han över den då istäckta Vättern för att besöka Omma. När han nådde Vätterns östra strand, och hästen satte sin hov i bergväggen, så sprack isen under honom och han drunknade. Där hästen satte sin hov bildades Rödgavels grotta. Omma blev så ledsen att hon grät i all evighet. Hon grät så mycket att det än idag bildas dimma över berget och tårarna rinner ner i Rödgavels grotta.

image

Rödgavels grotta (vid lugnt väder kan man paddla kanot in i den)

Evigt ung

Hennes eviga ungdom berodde på att hon hade förmågan att byta kropp. När Omma blivit gammal så förpassade hon sin kunskap och visdom (tog över) till en ung kvinnas kropp. Omma bytte således skepnad, men ingen fick ändå se hennes ansikte då det alltid var dolt bakom en berguvsskrud. Enligt sägen så kunde hon även förvandla sig till en berguv.

Den sista Omma

Omma hade blivit gammal och behövde en ny ung kvinna, vars kropp hon ville besitta. En ung kvinnans far hade då beslutat (eller blivit tvingad) att skänka hans dotter till drottningen – och låta henne bli den nya Omma. Drottningen förpassade sin kunskap och visdom till den unga kvinnan och sedan kastade hon sig ut för ett stup, då hennes tid var över. Fadern till den unga kvinnan ångrade dock sitt beslut och rusade till Omberg för att kräva tillbaks sin dotter. Så fort fadern stötte på Omma så dräpte han henne, ovetandes att Omma redan bytt kropp för att hon alltid dolde sitt ansikte. Fadern dräpte alltså sin egen dotter. Omma dog istället för att besitta en ny kropp och därför blev hon den sista Omma.

Annonser
Standard

One thought on “Drottning Omma

  1. Erik Lundin skriver:

    Hej, jag håller på med en vetenskaplig skrift och nämner bli Drottning Omma i den. Jag behöver lite tips på källor då jag ej kan använda Wikipedia som källa. Tacksam för svar. Mvh Erik

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s