Uncategorized

Sejd

Sejd är en slags fornnordisk magi/shamanism. Det används bland annat för att sia framtiden. Sejdare var främst kvinnor, så kallade völvor – ordet ”völva” betyder ”stav” och kommer från att hon alltid bar en stav med sig som hon även använde sig utav när hon sejdade. Völvorna var viktiga i den forna Norden och tros ha vandrat från gård till gård och besvarat frågor mot mat och gåvor. Völvor har vissa likheter med gydjor (kvinnliga godar) som förrättar blot. ”Völvans spådom” är namnet på en av de allra mest kända eddorna.

Själva sejden gick till på följande vis (tror man): völvan föll i trans genom att inta en dryck och sedan sjöng ett flertal kvinnor runt henne så kallad galder – hög och gäll sång. Völvan hamnade då i ett tillstånd då hon kunde se framtiden och annat. Först när völvan återgick till sitt vanliga tillstånd kunde hon berätta vad hon sett. Detta finns detaljerat beskrivet i Erik Rödes saga.

Att sejda var kvinnligt och ansågs omanligt, dock så förekom även manliga sejdare. Oden sägs vara den största sejdaren av alla. Han fick lära sig konsten att sejda av Freja.

Standard

En reaktion på ”Sejd

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s