Påbud

Stöd Asatemplet!

Asatemplet behöver inte ekonomiskt stöd, utan istället behövs moraliskt stöd och hjälp med att nå ut till fler besökare. Bloggen har en konstant ökande andel läsare, men det kan alltid bli bättre. Intresset för nordisk kultur och tro är stort!

Visa din uppskattning genom att beställa boken Inkräktarna (e-bok). Hjälp till att sprida bloggen genom att skriva ut propaganda och sätta upp. Glöm heller inte att sprida Asatemplets artiklar på sociala medier.

image

Annonser
Standard

One thought on “Stöd Asatemplet!

 1. MartinA skriver:

  Hej!
  Ett förslag är att göra något om alliteration. Och våra förfäders berättartradition. Det här är så genomgripande. Ett samhälle som upprätthåller sin lagstiftning och sin kultur och sina traditioner genom berättartradition är någonting helt annat än ett literat samhälle. Till exempel så kan lagen aldrig bli större än att en person kan memorera den. Vilket gör att alla människor har åtminstone en teoretisk möjlighe att kunna lagen (vi måste ju alla lyda den så det låter ju rimligt).

  Den poesi som ett icke litterat samhälle skapar är bortom vad vi klarar av idag. Deras långa kväden diktades mer eller mindre i realtid. Varje framsägande följde versmåttet men ingen var identisk, skalden var utrustad med tempo, troligtvis en lyra för att hjälpa till med det, han kunde berättelsen, han hade en stor uppsättning kenningar. Och erfarenhet av att framsäga kväden. Och så fick varje framsägande den form det fick.

  Något som möjligen gör vår nordiska berättartradition än mer fullödig än andras är de långa vintrarna, att vi satt inomhus under flera månader och att det inte ens fanns ljus nog att göra vettigt hantverk. Så man berättade historier. Troligtvis hade man gobelänger på väggarna som visade berömda berättelser, så som den som återfunnits i jämtland.

  Här är en ung brittisk kvinna som har satt samman allitererad vers och har gjort det bra. Även om hon har gjort det så som vi litterata människor gör det, inte som våra förfäder hade gjort det.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s