Uncategorized

Kvädet om Trym

En dag när Tor vakande upp från sin tupplur i gräset märkte han att hans magiska hammare Mjölner var borta. Han letade febrilt på platsen men insåg ganska snabbt att den sannolikt blivit stulen. Ilsken gick han till Loke för att söka råd. Den sluge Loke fick genast en idé. De både begav sig till Freja och frågade om de fick låna hennes falkhamn – vilket de fick. Loke, iklädd falkhamnen, flög sedan till Jotunheim och träffade så småningom på Trym, som genast medgav att han stulit hammaren. Han berättade att han hade gömt den, någonstans 8 mil under jordytan. Trym sa även att det enda sättet att hammaren skulle återges till sin ägare var om han fick gifta sig med den vackra Freja. Loke flög sedan tillbaka till Asgård med budskapet.

När Loke och Tor sedan gav meddelandet till Freja fnös hon så ilsket så att Brisingamen föll från hennes hals och hela salen skakade. Hon skulle aldrig gå med på att gifta sig med Trym! Asarna samlades då för råd om hur de skulle återvinna Mjölner. Heimdal fick då en idé som han delade med sig av. Han föreslog att Tor skulle klä ut sig till Freja och låtsats vilja gifta sig med Trym. På så sätt skulle han återfå sin hammare. Så asarna hängde Brisingamen runt Tors hals och klädde honom i en vacker brudklänning. Loke klädde ut till brudtärna och tillsammans begav de sig till Tryms gård.

Väl på Tryms gård, i Jotunheim, blev det mat och fest. Den utklädda Tor åt då ensam en hel oxe och åtta laxar. Han svepte även tre tunnor öl. Trym hade aldrig sett en kvinna med en sån aptit. Men brudtärnan sa då till Trym att hon inte hade ätit något på åtta dagar eftersom hon längtat så efter sin framtida make. Trym lutade sig då för att kyssa ”bruden”, men hon ryggade tillbaka och hennes ögon stod i förfärliga lågor. Brudtärnan sa till Trym att det berodde på att hon inte hade sovit på åtta nätter eftersom hon längtade efter sin framtida make så. Trym blev belåten och förberedde sig för vigseln. Brudgåvan, Mjölner, bars in. Tor tog den direkt och med den dräpte han Trym och alla andra jättar på gården.

Kvädet om Trym kallas även för Tors brudfärd.

image

”Tor såsom brud” (Loke som tärna) av Carl Larsson

Annonser
Standard

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s