Uncategorized

Vad är ett gravröse?

Ett gravröse, kallas även stenröse, rör eller kummel, är en fornnordisk typ av grav. Det är helt enkelt ett röse, eller en hög, av stenar som någon, eller några, ligger begravd under. Gravrösen är vanligtvis runda och har en något välvd profil sett från sidan. Det finns även dock fyrkantiga och andra former på rösena. När ett röse är dubbelt, eller mer än dubbelt, så långt på ena ledden kallas det för långröse. Precis som gravhögar så är troligtvis endast väldigt viktiga personer begravda på det här sättet. Det finns tusentals kända gravrösen i Sverige. Bara i Västra Götalands län finns över 4000.

Uggarde rojr

Uggarde rojr är Gotlands största gravröse. Det ligger vid gården Uggårda på södra Gotland. Röset är 50 meter i diamanter och är 7 meter högt. Det är daterat till äldre bronsåldern (1500-1000 f.kr.). Rösets grund är omringad av en kantkedja av stora stenblock. Det är ett röse av gråsten.

image

Blårör

Blårör är Ölands största gravröse. Det ligger nedanför vägen mellan Köpingsvik och Borgholm på centrala Öland. Röset är daterat till bronsåldern (1800-500 f.Kr.). Blårör är 40 meter i diameter och 3 meter högt. Stenarna är generellt 4 till 3 decimeter stora och rundade. Inuti röset har man hittat två skelettgravar och två brandgravar – varav en innehöll ett svärd. På Öland finns tre ytterligare gravrösen som heter just Blårör.

image

Kungagraven i Kivik

Kungagraven i Kivik, även kallad Bredarör eller Kiviksgraven, är ett gravröse i Simrishamns kommun i sydöstra Skåne. Graven är från bronsåldern (1800-500 f.Kr) och antas vara den stora graven från den perioden. Gravrösen var ursprungligen större än idag, på grund av plundring och att lokalbefolkningen använt rösen som stenbrott. I restaurerat skick mäter graven cirka 3,5 meter i höjd och 75 meter i diameter.

I gravens mitt finns en stenhällskista som består av 10 lodräta stenar. Kistan är över 3 meter lång och en meter bred. 8 av de 10 stenarna har även hällristningar. Det är okänt vem, eller vilka, som ligger begravd där.

Omkring 500 meter nordost om graven ligger Ängakåsens gravfält. Det består av mer än 130 fornlämningar, bland annat en gravhög, en skeppssättning och mängder av stensättningar. Gravfältet är daterat till bronsåldern.

image

Annonser
Standard

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s