Uncategorized

Heimdal

Heimdal, även kallad Heimdall, den vite asen, är asen som vaktar Bifrost (bron mellan människornas värld och Asgård). Han vakar över hela världen med sin ofantliga syn och hörsel. Hans hörsel är så skarp att han kan höra fårens ull växa och gräset gro. Heimdal kan även se flera mil och behöver mindre sömn än en fågel. När fienden närmar sig Bifrost blåser han i Gjallarhornet för att anropa resten av asarna. Han har tänder av guld och hans häst heter Gulltopp.

Heimdal är son till ”nio mödrar”, det är dock okänt vilka dessa nio mödrar är. Vissa har tolkat det som att Heimdal är född ur havet och de nio mödrarna är Ägirs och Rans nio döttrar – vågorna. Andra har tolkat det som att de nio mödrarna är de nio världarna.

Enligt sägen var Ask och Emblas tidiga ättlingar primitiva och lågkulturella. Asarna sände då ner Heimdal till dem i form av en liten pojke. En dag drev pojken i land i en båt och människorna accepterade honom och fostrade honom som sin egen. När pojken växte upp lärde han dem att tyda runor, tämja elden, hantverk osv.

image

Heimdal på ett isländskt 1700-talsmanuskript

Annonser
Standard

One thought on “Heimdal

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s