Uncategorized

Vad är en gravhög?

En gravhög, även kallad ättehög, är en fornnordisk typ av grav. Gravhögar var populära i omgångar- ända från den yngre stenåldern till vikingatiden. Långt ifrån alla begravdes under gravhögar, utan endast de viktigaste personerna. Man antar att högens storlek skulle visa hur stor den avlidne varit i livet, ju större hög ju viktigare person. Mängden jord i de största högarna är trehundra gånger så stor som en normal grav. De största gravhögarna kallar man ibland för ”kungshögar”. De som begravdes under högarna begravdes oftast med sina tillhörigheter, smycken, vapen osv.

Anundshög

Anundshög är en känd gravhög som ligger strax utanför Västerås i Västmanland. Högen är 64-68 meter i diameter och är 9 meter hög, vilket gör den till Sveriges största gravhög. I närheten av högen finns det även elva andra gravhögar, en vacker runsten, tio runda stensättningar, fem skeppssättningar och fjorton resta stenar. Området har troligtvis använts under en längre period, det var bland annat en tingsplats under medeltiden. Idag är platsen välbesökt av turister.

image

Skalunda hög

Skalunda hög ligger strax väster om Skalunda kyrka i Lidköpings kommun, Västra Götaland. Högen är 65 meter i diameter och är 7 meter hög. Den är daterad till 600-talets början. I närheten av högen finns också en så kallad domarring som består av sju cirkelsatta stenar. Dess diameter är tio meter. 1956 pekade arkeologen Birger Nerman ut högen som sagohjälten Beowulfs grav. Gravhögen är ännu inte utgrävd.

image

Raknehaugen

Raknehaugen är Nordens största gravhög. Den ligger i Ullensakers kommun, Akershus fylke, i södra Norge. Högen var ursprungligen 18 meter hög och är 77 meter i diameter. Man vet inte vem som ligger begravd under högen, men enligt sägen är den rest över en kung som begravdes mellan två vita hästar.

image

Sugen på att läsa någonting mer? Beställ Inkräktarna av Linus Karlén

Annonser
Standard

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s