Uncategorized

Galdhøpiggen – Nordens högsta berg

Galdhøpiggen är Nordens högsta berg. Det ligger i fjällområdet Jotunheimen (jättarnas hem) i vackra Loms kommun, Oppland fylke, i södra/centrala Norge. Berget mäter 2469 m.ö.h. Galdhøpiggen bestegs för första gången år 1850. De första som nådde toppen var läraren L. Arnesen, lantbrukaren S. Sulheim och kyrkogångaren S. Flaatten.

Det finns två stycken bemannade fjällstugor i anslutning till berget. Den första av dessa är Spiterstulen som är belägen 1106 m.ö.h. Därifrån kan man nå Galdhøpiggens topp under en dagstur. Man kan även nå 17 andra toppar som är över 2300 m.ö.h. därifrån under en dagstur. Stugan ligger strax öster om Galdhøpiggen. Den andra stugan är Juvasshytta som ligger 1841 m.ö.h. För att ta sig härifrån till Galdhøpiggens topp måste man använda sig av guide och rep då man färdas över en stor glaciär. Sträckan är dock betydligt kortare och enklare än ifrån Spiterstulen. Man kan till och med se Juvasshytta från toppen. På Galdhøpiggens topp finns även en kiosk.

Beroende på hur man mäter så kan man hävda att Galdhøpiggen länge har varit Nordens näst högsta berg. Det närliggande berget Glittertind har nämligen varit högre – om man mäter med glaciären på toppen. Galdhøpiggen har alltid varit högre om man enbart mäter själva berget. Glaciären på Glittertind har nu dock smält lite grann, så att Galdhøpiggen är numera högre vare sig om man mäter med glaciären eller inte.

Årligen hålls det så kallade Galdhøpiggrennet nerför Galdhøpiggen. Det är en telemarktävling från Svellsnosi, vid toppen, till Spiterstulen. Det är 1350 meter i höjdskillnad och det tar vinnaren ungefär 3 minuter att gå i mål.

image

Galdhøpiggen

Annonser
Standard

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s