Uncategorized

Fråga: Hur tror du att dagens Norden skulle vara om kristendomen aldrig kommit hit?

Annonser
Standard

2 thoughts on “Fråga: Hur tror du att dagens Norden skulle vara om kristendomen aldrig kommit hit?

 1. Pal skriver:

  Det är inte kristendomen. Det är skriftspråket.
  Innan skriftspråket så kunde lagen inte bli mer omfattande än att en person kunde lära sig den.

  Innan skriftspråket så odlade alla människor traditionen och religionen, alla var delaktiga. Och varje bygd och varje familj och varje klan och varje landsända och varje land och varje folk hade sina egna små variationer på religion och tradition. Och religion och tradition fanns på olika nivåer, från släkthistorier till allomfattande skapelseberättelser. Som kompletterade varandra. Traditionerna som levde sida vid sida med varandra tävlade mot varandra, blev någon grupp människor vansinniga eller glömska kunde de omgivande traditioenrna styra upp det igen.

  Dessutom, i återberättandet så förändrades vissa små saker i berättelserna varje generation. Det betydde att alla generationer blev en del av traditionen. Vi känslan både bakåt och framåt i tiden blev starkare. Dessutom kunde traditionen anpassa sig efter tidens behov.

  Skriftspråket tillåter centralisering. Och att ta en engångsbild av filosofin och frysa ner den i tiden. Och göra världen mindre levande.

  Gilla

 2. Pal skriver:

  Tryckpressen i sin tur ledde till reformationen och statskyrkan och nationalstaten. Helt plötsligt kunde ännu mer centraliseras, ännu mindre måste vara prästens kunskap och tradition utan nya dekret kunde kablas ut till presterna som tryckte dem på människorna.
  Armeerna växte sig enorma och krigen blev fruktansvärda och allomfattande.

  Radio och framförallt TV ledde till kulturmarximsen. Till sist så har de lokala traditioerna och människors egna berättelser nästan helt upphört och helt tagits över av centrala propagandacentraler där psykopater krälar omkring och sprider sin propaganda och sina extrema ideologier.

  Vad internet kommer leda till är mer osäkert. Kanske blir det en hybrid nu när det blir lättare för enskilda människor att skapa och förmdela berättelser.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s