Uncategorized

Mylingar, strandvaskare och draugar

Mylingar

En myling är en osalig ande av ett avlidet odöpt nyfött barn. Barnet har då mördats, gömts eller blivit övergivet av sin mor för att dölja en oönskad graviditet. Moderns hemska dåd avslöjas då mylingen skriker, gråter eller sjunger en sång om sitt öde så att andra kan höra. Mylingar kan höras skrika från platser där mödrar kan tänkas gömma undan sina oönskade barn – som myrar, under golvet i stugor, stenrösen, uthus osv. Ibland kan mylingen höras skrika ”ge mig ett namn!”, då kan man rädda den genom säga ”du kan ta mitt, jag heter (ens namn)”. Man kan även rädda en myling genom att hitta barnets lik och begrava det på en kyrkogård.

Själva ordet myling kommer från fornnordiskan och betyder ”mördad”.

Strandvaskare

En strandvaskare, eller strandgast, är en osalig ande av någon som drunknat till havs och inte fått en riktig begravning. Strandvaskare är oftast sjömän eller fiskare som försvunnit till havs eller flutit i land som lik och inte blivit begravda. När det stormar kan man ibland höra dem gasta utifrån havet.

Draugar

En draug är en gengångare, osalig ande eller kort och gott ett spöke. Själva ordet draug är fornnordiska och betyder helt enkelt ”spöke”. Draugar omnämns i de isländska sagorna, bland annat så omnämns den elake Glam i Grettes saga. Han skildras både som levande och senare som draug, tills Grette slår honom tillbaks till hel. I Njáls saga blir hjälten Gunnar en draug efter sin död.

Enligt sägen är draugar farliga, elaka och njuter av de lidande de orsakar. De luktar förruttnelse och har omänsklig styrka och kan ändra sin storlek. De kommer ur sina gravar i form av rök och byter skepnad. Draugar vaktar vanligtvis sina gravar och ger sig på gravplundrare som vill åt dess skatter. Draugar är avundsjuka väsen och kan ibland klättra ner i en förmögen mans grav och vakta skatterna som finns där som om de vore dess egna. Enligt sägen kan draugar driva folk till vansinne eller helt enkelt mörda dem på olika sätt. Ibland krossar de sina offer med sin enorma vikt eller så äter de deras kött och dricker deras blod. De stackarna som faller offer för en draug kan själva bli draugar efter döden. Draugar drivs av avundsjuka och girighet och anfaller ofta de levande av avund för att de äger vad de själva nu saknar i döden. De lär även ha en omättlig hunger.

Det finns dock sätt att slippa draugar. Det vanliga är att man driver en påle genom den dödes kropp så att den helt enkelt inte kan ta sig upp ur graven. En annat sätt är att bränna kroppen på bål och således förstöra den.

De moderna skildringarna av draugar är zombies och vampyrer.

Annonser
Standard

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s