Hákarl, surhaj eller rutten haj, är en isländsk specialité. Det är gjort på håkäring, även kallat grönlandshaj, som man låtit ruttna. Färskt håkäringkött är giftigt för människan, men genom en förruttningsprocess blir det ätbart (man kan tänka sig att en och annan viking dött då de försökt äta håkäring). Förruttningsprocessen består först av att hajen täcks med grus, stenar och sand och får ligga i marken i sex till tolv veckor – beroende på säsong. Efter det skär man köttet i remsor och låter det hängtorka i fyra-fem månader.
Hákarl luktar och smakar som ammoniak och fisk. Det kan liknas vid några riktigt starka ostar. Många på Island har aldrig provat hákarl på grund av dess, minst sagt, krävande lukt och smak. Hákarl brukar finnas med på listor över världens äckligaste mat. Det serveras oftast i små kuber som man äter med tandpetare.
Hákarl görs vanligtvis av håkäring, men kan även göras av brugd.
Hákarl redo att ätas
Man får komma ihåg att Islands befolkning flera gånger fullständigt decimerats på grund av massvält i vulkanutbrottens spår..
GillaGilla
Jo jag vet! Det har varit ett riktigt hårt leverne på den karga ön.
GillaGilla