Uncategorized

Ägir

Ägir är inom nordisk mytologi en jätte som härskar över havet. Fastän han är en jätte har han hög status, nästan som en gud. Själva namnet betyder ”hav”, ”han i vattnet” eller ”ölbryggaren” och han är bror till Låge (eld) och Kåre (vind). Ägir är son till jätten Fornjot.

Han bor i ett guldskimrande palats under havet dit även asarna kommer för att festa. Vid ett tillfälle vill asarna ta dit en ölkittel som är en mil djup. Havsskummet är Ägirs öl som han låter mala i sin kvarn. Ägir är gift med Ran, som tar han om de som dött genom drunkning, och tillsammans har de nio döttrar. Varje dotter har ett namn som en typ av vattenvåg.

Ägir förknippas med skatter som sjukt till havsbotten vid skeppsbrott. Han är även förknippad med ölgillen.

image

”Ägir och Ran med sina nio döttrar” av Jenny Nyström

Standard

En reaktion på ”Ägir

  1. Klas skriver:

    Jag lyssnade igenom ”A history of English”, en podcast som med stor lärdom går igenom den historia som ledde fram till engelskan i dess nuvarande form. Den är grundlig och går igenom Indoeuropeernas historia, går även utanför för att beskriva alfabetets historia och hur det hamnade i engelskan och naturligtvis också kelters och germaners historia.

    En sak den tar upp är skilnaden i föreställningar om dödsriket. Att kelterna åker dit i vagn medan germanerna alltid tänker på det som under vatten. De germanska stammarna på kontinenten tänker på dödsriket som på båtten av mossar, tjärr, tjärnar, sjöar. Medan skandinaverna tänker på dödsriket som på botten av havet och därför begraver sina döda i skepp. Ungefär, jag kanske inte gör podden rättvisa, den kanske inte uttrycker sig lika kategoriskt.

    Men vattenkopplingen finns ju där, även här hittar vi offer i tjärr. Och skeppens betydelse är tydlig från bronsålderns grottmålningar och från skeppsbegravningar 2500 år senare. Jag undrar hur det här som hittas i arkeologin går ihop med de andra föreställningarna om dödsriket, valhall och folkvangr som känns mer som himmelsgudar.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s