Uncategorized

Ivaldesönerna

Ivaldesönerna är inom nordisk mytologi en brödraskara av dvärgar. Deras far heter Ivalde, även känd som dvärgarnas furste. Han härskar i underjorden och är även far Hjuke och Bil som färdas med månen över himlavalvet.

Ivaldesönerna är smeder som smider magiska vapen och föremål. De har bland annat skapat Tors hammare Mjölner, Sivs guldhår, Odens spjut Gungner och hans guldring Draupner, kedjan Gleipner som håller Fenrisulven fången, Frejs skepp Skidbladner och hans galt Gyllenborste.

Lokes vad

Då Ivaldesönerna hade smitt Skidbladner, Gungner och Sivs guldhår slog Loke vad om sitt huvud med Brokk, en av Ivaldesönerna, att han inte kunde skapa liknande föremål igen. Brokk skred till verket men Loke frammanade en fluga som bet Brokk samtidigt som han jobbade. Brokk lyckades ändå med uppgiften och skapade Mjölner, Draupner och Gyllenborst. Loke och Brokk begav sig sen till Asgård för att få vadet bedömt. Oden, Tor och Frej beslöt att Brokk hade vunnit vadet. Loke försökte då fly för att rädda sitt liv som var på spel. Tor fångade dock in honom och tänkte krossa hans skalle. Brokk tyckte då synd om Loke och lät honom leva. Istället fick Loke sina läppar ihopsydda.

En annan version av Lokes vad är att när han förlorade vadet kom dvärgarna för att hämta hans huvud. Loke var helt med på det (att förlora sitt huvud), men dvärgarna hade ingen rätt att ta någon del av hans nacke. Diskussion uppstod och de inblandande kunde inte komma överens om hur huvudet skulle tas utan att skada nacken. Loke fick då sina läppar ihopsydda, då de helt klart tillhörde huvudet.

image

Loke med ihopsydda läppar på snaptunstenen i Danmark

Standard

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s