Uncategorized

Havorringen

Havorringen är en guldhalsring som tros ha tillverkats runt 100-talet, dvs under den romerska järnåldern. Den hittades i april 1961 av arkeologen och antikvarien Peter Manneke. Det var under en utgrävning i fornborgen vid Havor på Gotland. Ringen väger 800 gram och guldvärdet uppskattas till 40 000-50 000, men det historiska värdet uppskattas till sannolikt tiotals miljoner. Även ett stort romerskt bronskärl, innehållande fyra romerska vinskopor av brons, en bronssil och två stycken bronsklockor hittades vid samma tillfälle.

Det har spekulerats att ringen är av västkeltisk eller sydöstligt ursprung, men man har kommit fram till att den troligen har tillverkats i Norden. Man har hittat fem liknande ringar, tre i dagens Ukraina, en i dagens Danmark och en i Trollhättan.

Stölden

Ringen förvarades i Gotlands fornsal (nu Gotlands museum) tillsammans med de andra fynden från utgrävningen. Där fanns den i 25 år innan den stals onsdagen den 18 juni 1986. Den stals under mystiska omständigheter och man vet fortfarande vem/vilka som stal den eller var den finns idag. Under dagen då den stals utlöstes larmet i skattkammaren två gånger. Efter det första larmet gick den säkerhetsansvariga tjänstemannen en runda och då var allt i sin ordning och larmet återställdes. Larmet utlöstes igen en halvtimme senare och den säkerhetsansvariga tjänstemannen gick då ytterligare en runda. Montern, där ringen låg, var då upplåst, men han upptäckte inte att något saknades och återställde larmet igen. Inte förrän klockan 12 dagen därpå upptäcktes det att ringen var borta. Stölden anmäldes då till polisen som konstaterade att låset inte var uppbrutet. En dyrk, eller eventuellt en nyckel, hade använts. En teori är att det var ett ”insiderjobb”.

En efterlysning skickades till Sveriges samtliga polisdistrikt och även till Interpol. Fallet togs upp i Efterlyst på nittiotalet och en belöning på 25 000 utlovades till den som kunde ge tips så att ringen kunde hittas – dock så bar det ingen frukt och ringen återfanns inte.

Kopior av Havorringen finns idag att se på Historiska museet i Stockholm och på Gotlands museum i Visby.

image

Havorringen

Annonser
Standard

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s