Uncategorized

Svenska guldhalskragar

Mönekragen

Mönekragen är en guldhalskrage från folkvandringstiden*. Den hittades år 1864, i Möne socken (Ulricehamns kommun) i Västergötland, av markägare och torparen Johannes Andersson. Vissa påstår att han hittade den då han odlade sin jord, andra påstår att han hittade den då han röjde ett stenröse. Hans belöning för fyndet sägs ha varit 2123 riksdaler och 47 öre silvermynt.

Mönekragen är den största guldhalskragen som hittats i Sverige. Den innehållet även flest figurer, hela 458 stycken. Guldet som Mönekragen är tillverkat av kommer troligtvis från Romarriket. År 476, efter att det Västromerska riket föll, kom mycket guld i omlopp. Soldater som hade tjänat i den romerska armén betalades i guld.

image

Ållebergskragen

Ållebergskragen är en treringad guldhalskrage från berget Ålleberg i Karleby socken (Falköpings kommun) i Västergötland. Även den kommer från folkvandringstiden*. Den hittades år 1827, vid Ållebergs norra ände, av bonden Gustav Sandsjö och drängen Lars Helgesson. De hittade den då de var ute och letade sten att använda som spishäll. Belöningen, som de fick dela på, var 1573 Riksdaler och 19 öre riksmynt.

Kragen är skadad. Den pryds med 105 små figurer, när den var hel hade den hela 137 stycken. Kragen har gångjärn i nacken och en låsmekanism fram. Det har debatterats att kragen kommer från Asien, men man har kommit fram till att den är tillverkad i Norden. Den tros ha tillhört Odendyrkare.

image

Färjestadskragen

Färjestadskragen liknar de andra två kragarna. Den består av 5 stycken guldringar och pryds av 274 stycken figurer – främst med fågelmotiv. Den hittades år 1860, av en 16-åring pojke, vid Färjestadens gård i Torslunda socken på Öland. Även denna guldkrage kommer från folkvandringstiden*.

image

Alla tre kragarna förvaras på Historiska museet i Stockholm.

* = folkvandringstiden skedde vid olika tidpunkter i olika regioner i Europa. Dåtidens Sverige berördes av detta fenomen runt år 400-550 e.Kr, dvs under järnåldern – strax innan vikingatiden.

Annonser
Standard

4 thoughts on “Svenska guldhalskragar

 1. Erik skriver:

  Bra artikel!
  Hur mycket är känt om folkvandringstidens påverkan på skandinavien? Jag har läst en del av Peter Heather som menar att de germanska stammarna revolutionerades ekonomiskt och politiskt av 400 års nära kontakt med romarriket. Vid slutet av perioden hade de mycket robustare politiska institutioner och en begynnande professionell krigsmakt. Jag undrar hur det här påverkade de troligtvis mer ålderdomligt organiserade folken i skandinavien? Det rimliga vore om germaner utrustade med de här nya politiska uppfinningarna gjorde sig till aristokrati på olika håll i skandinavien. Men vad jag har hört så finns det inga arkeologiska belägg för det?

  Gilla

 2. Siegsten skriver:

  Var nyligen och tittade på dessa skatter. Värt att tillägga är att man tror de små och mycket detaljerade figurerna i dessa ringar representerar ett kosmogram eller almanacka. Något som i stil med runkalendrarna visar att folk hade en mycket djup och organiserad världsbild.

  Liked by 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s