Uncategorized

Legenden om Aslög

Aslög, även kallad Kraka, Kráka, Randalin eller Aslaug. Hon är enligt sagorna dotter till Sigurd Fafnesbane och Brynhild. Aslög är fru till den framgångsrike vikingahövdingen Ragnar Lodbrok. Hon omnämns i Völsungasagan, Ragnar Lodbroks saga och Snorres Edda.

Aslög blev föräldralös tidigt. Hennes far Sigurd blev dödad i ett svartsjukedrama av sina egna bröder. Hans bror Gunnar Gjukason var nämligen också förälskad i sköldmön Brynhild (Aslögs mor). Efter Sigurds död tog Brynhild självmord genom att sticka ett svärd genom sig, de båda blev sedan brända på bål tillsammans.

Efter hennes föräldrars död blev Aslög omhändertagen av Brynhilds styvfar Heimer. Han var orolig över hennes och lät bygga en enorm harpa – stor nog att Aslög kunde gömma sig i den. Heimer levde sedan som en kringvandrande och fattig harpspelare och bar runt på den enorma harpan med Aslög gömd inuti den.

Aslög och Heimer kom tid nog till halvön Lindesnes i södra Norge. Väl där träffade de paret Åke och Grima som de övernattade hos. Åke tyckte sig se att harpan innehåller skatter, och berättade om detta för Grima. Hon övertalade honom då att dräpa Heimer i sömnen, vilket han gjorde. När de båda senare öppnade den enorma harpan fann de Aslög gömd inuti. De tog då hand om henne och uppfostrade henne som om det vore deras eget barn. För att dölja hennes nobla ursprung så gav de henne namnet Kraka, som betyder kråka, och lät hennes ständigt vara smutsig och ha smutsiga kläder.

En dag när vikingahövdingen Ragnar Lodbroks mannar bakade bröd vid vattenbrynet fick de syn på Aslög som badade. Trollbundna av hennes skönhet glömde de bort brödet och det brändes vid. När de sedan återvände till Ragnar med det brände brödet så frågade han dem varför det blev bränt. Männen berättade då om flickan de såg och hennes skönhet. Ragnar blev intresserad och lät eftersända henne. För att pröva hennes list beordrade han att hon skulle komma varken påklädd eller naken, varken hungrig eller mätt och varken ensam eller i sällskap. Aslög, eller ”Kraka” som hon kallade sig vid den här tidpunkten, kom då till honom endast iförd ett nät, med en lök i munnen och endast en hund som sällskap. Ragnar blev imponerad och tog henne som sin fru. Tillsammans fick de barnen Björn Järnsida, Vitsärk, Ragnvald, Ivar Benlös och Sigurd Orm-i-öga (vilka barn Ragnar fick Aslög eller med sin första fru Lagertha är oklart).

Lydkonungen Östen Bele övertalade vid ett tillfälle Ragnar att lämna Aslög för att istället ta prinsessan Ingeborg som sin fru. Tre fåglar flög då till Aslög och skvallrade om planerna för henne. När Ragnar sedan kom hem blev han utskälld och hon berättade om sitt sanna ursprung – att hennes riktiga namn var Aslög och att hennes far var den mäktiga Sigurd Fafnesbane. För att bevisa att hon verkligen var Sigurds dotter berättade hon att hon förutspått att hon skulle föda en son med en orm avbildad i ena ögat. Mycket riktigt så födde hon senare Sigurd Orm-i-öga. Ragnar bestämde sig då att stanna hos Aslög, men då gjorde Östen Bele uppror mot honom. Lydkonungen dräptes då av Ragnar och hans söner.

Aslög förutspådde att en av Ragnars Englandsresor skulle sluta i katastrof, men Ragnar lyssnade inte på henne och resan blev ett nederlag. Ragnar blir nedkastad i en ormgrop av kung Ella av Northumbria. Han överlevde dock ganska länge i ormgropen tack vare att han hade en magisk skyddande tröja som Aslög hade sytt till honom inför färden. Först när tröjan togs av honom blev han ormbiten och dog.

image

”Kraka” av Mårten Eskil Winge

Aslögs far Sigurd Fafnesbane var omtalad i de forna hjältesagorna. Han omnämns i den nordiska Völsungasagan och i den tyska Nibelungenlied. Delar av hans liv skildras även på Gökstenen, i Strängnäs kommun, och på Sigurdsristningen, i Eskilstunas kommun. Sigurd ska bland annat ha dödat draken Fafner (även Fafne), med svärdet Gram, och kommit över en stor och magisk skatt. När han sedan tillredde Fafners hjärta över en brasa, brände han fingret och sög på det – på så sätt erhöll han kunskapen att förstå fåglarnas tal. Skatten som Sigurd kom över innehöll bland annat den magiska ringen Andvaranaut. Ringen gjorde sin ägare rik, men det låg en förbannelse över den. Förbannelsen gjorde att alla som ägde den dog en ond bråd död. Ringen förgjorde Fafners far Hreidmar, Fafner själv och till slut även Sigurd.

Richard Wagners opera Nibelungens ring är delvis baserad på Sigurds liv.

image

”Sigurd dödar Fafner” av Arthur Rackham

Annonser
Standard

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s