Uncategorized

Överhogdalsbonaderna

Överhogdalsbonaderna, eller Överhogdalstapeten, är textila vävnader från sen vikingatid. De långa vävnaderna är täckta av symboler och figurer från både hedendom och kristendom. Bilder av hästar, människor, träd, kyrkor, symboler och annat går att beskåda på dem.

Bonaderna hittades 1910, av konstären Paul Jonze, i en kyrkbod bredvid Överhogdals kyrka i Härjedalen. Jonze cyklade runt i Jämtland och Härjedalen för att samla in föremål till länsmuseet i Östersund. Väl i Överhogdal sökte han, tursamt nog, igenom kyrkbodarna. Kyrkan hade just renoverats och bodarna var fulla av brädor och bråte. Men där fann han kulturskatterna ihoprullade. Han vecklade ut vävnaderna och såg det uråldriga figurerna och bestämde sig att ta med dem till Östersund. Jonze gav dem till den dåvarande landshövdingefrun, Ellen Widén, som tvättade dem i sitt badkarl. Året därpå, 1911, var det dags för kyrkohistorisk utställing och vävnaderna visades för allmänheten för första gången. Det uppmärksammades att vävnaderna hade revor som såg, relativt, nya ut. Så man skickade vävlärarinnan Helena Öberg till Överhogdal för att leta efter fler bitar av bonaderna. Efter att en hjälpsam man hade hjälpt henne hittade hon flera bitar. En bit som en flicka hade använt som docktäcke, en annan bit som några hantverkare använt som putstrasa och en tredje bit under predikstolstrappan i kyrkan. Dessa fogades samman med resten av vävnaderna – där de passade. Först trodde man att bonaderna var medeltida. Men med modern teknik har man kommit fram till att de är från vikingatiden. De är gjorda någon gång mellan 1040 och 1170 – mest sannolikt i början av 1100-talet. Just den tiden då man bytte den traditionella Nordiska tron mot kristendomen. Bonaderna finns idag att beskåda på Jamtli i Östersund.

Bonadernas motivs betydelse har inte kunnat fastställas. Tolkningarna är många och spridda. Vissa tror att dem visar när Härjedalen kristnades. Med motiv av kyrkor och missionären Staffan. Andra tror att dem visar Ragnarök med asagudarna Tor, Oden och Freja. Även Yggdrasil med tre tuppar, Valhall och Sleipner har tolkats. Vissa tror att det är någon helt annan historia från asatron. Andra tror att det är blandade motiv från både hedendom och kristendom.

Bonaderna har en botten av ofärgat lin och motiven är gjorda av färgat ull. Ullets garn kommer från får av nordisk ras. De klara färgerna kommer alla från växtriket. Den röda kommer från krapp, den blå är från vejde och den gula kommer från färgreseda. För att få grönt fick man blanda vejde och färgreseda. Bonaderna är vävda, på tvären, i en vikingatida varptyngd vävstol. De är vävda med en urgammal teknik som kallas snärjvävsteknik. Den har funnits i Norden sedan stenåldern.

image

Annonser
Standard

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s