Recensioner

Röde Orm av Frans G. Bengtsson

Röde Orm (1954) handlar om den unge skåningen Orm som kidnappas ombord ett plundrande vikingaskepp. De reser längs Atlantkusten i dåtidens Europa. Efter att ha varit med och plundrat en borg i Galicien blir han frände med vikingarna. Sedan blir han tillfångatagen och förd till det dåtida muslimska Spanien. Efter en rad äventyr återvänder han till Norden och besöker ett gille hos Harald Blåtand i Danmark – där det sups otroligt hårt. Orm låter sig kristnas under ett vikingatåg i England. Han åker hem igen och bildar familj innan han åker på en sista resa längs floderna i österled för att hämta hem en stor skatt.

Boken är uppdelat i två delar – Sjöfarare i västerled och Hemma i österled.

Boken är översatt till en mängd språk. 1998 framröstades den till den tredje mest betydelsefulla svenska boken under 1900-talet i SVTs program Röda rummet. Boken finns i en hel uppsjö av utgåvor och översättningar. Den finns bland annat även som talbok, filmatisering, radioteater, radioföljetång, tecknad serie och musikal med mera.

Betyget blir 4,5 av 5 – bland det bästa jag läst. En riktig klassiker! Bengtsson använder sig av ett gammalt språk men det förgyller bara stämningen.

image

Röde Orm

Annonser
Standard

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s