Uncategorized

Tors fisketur

En dag åkte Tor och Tyr till Jotunheim (jättarnas rike) för att hälsa på Tyrs styvfar Hymer. De ville låna Hymers stora kittel, Sjökaren, som var en mil djup. Tor och Tyr ville ha den till havsgudens Ägirs ölgillen. Tyrs mor, en gyllene kvinna, bad de båda asarna att gömma sig bland de andra kittlarna tills Hymer kom hem från sin fisketur (enligt vissa tolkningar stöter de även på Tyrs farmor – en kvinna med niohundra huvuden). Sedan när Hymer kom hem, med istappar glittrandes i skägget, märke han att något inte stämde så han krossade alla kittlarna, utom Sjökaren, med sin eldblick. Asarna tittade då fram och Hymer blev ställd. När han senare lugnat ner sig så bjud han dem på mat. Tor åt två oxar helt själv. Hymer var sur över att ha Tor som gäst och tyckte att han åt för mycket. Så dagen därpå ville han att Tors skulle följa med honom ut och fiska för att skaffa mer mat – men bete fick han fixa själv. Tor gick då ut till Hymers oxars betesmark och vred huvudet av den största av dem, den kraftiga tjuren Himinrjod.

De två, Tor och Hymer, begav sig ut på havet. Så långt som jätten orkade ro. Tor agnade med tjurhuvudet och metade från aktern. Hymer fångade in flera valar. Efter ett tag nappade det även på Tors krok. Han försökte hala in den men det var enormt tungt – även för Tor. Han tog spjärn så hårt mot båten skrov så att det gick hål och ena foten for ner i vattnet. Det var ingen vanlig fisk han fick på kroken – det var självaste Midgårdsormen. Hymer blev livrädd. Tor drog allt han kunde i linan samtidigt som han tog fram sin hammare för att dräpa ormen. Precis när han skulle slå till så skar den vettskrämda Hymer av linan. Midgårdsormen försvann ner i djupet. Tor blev rasande (enligt vissa tolkningar fick Hymer simma hem).

På vägen till Hymers gård bär Tor den trasig båten med valarna i. Väl där undrar Hymer om Tor är stark nog att krossa han bägare. Han försöker förgäves att slå sönder den men lyckas först då han slår den i Hymers hårda panna.

Asarna begav sig sedan hemåt med den väldiga kitteln, Sjökaren. De lånade sedan ut den till Ägir så att han kunde brygga sin öl i den.

image

Tors fisketur (man ser hans fot som sticker ut genom skrovet) på en runsten vid Altuna kyrka i Uppland

Annonser
Standard

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s