Uncategorized

Ull

Ull, som betyder ”glans”, är en skidåkande jaktgud inom nordisk hedendom. Han är Tors styvson och Siws son. Det är oklart vem hans far är. Han är jaktens- och tvekampens gud och han tar sig fram på skidor eller snöskor. Hans attribut är hans sköld och hans främsta vapen är pilbågen. Han beskrivs som en vacker och reslig man i myterna. Hans boning heter Ydalir, även kallad Ydalarna (idegransdalarna).

Många orter i Norden är döpta efter Ull. Till exempel Ullared och Ullevi.

image

Ull på en isländsk teckning från 1700-talet

Annonser
Standard

2 thoughts on “Ull

  1. Skaul skriver:

    Ni ger den sena, vikingatida versionen av Ull. Andra säger att Ull var den främsta guden i åtminstone något panteon under äldre tid. Ull hålls ibland för att vara en samisk gud. Ibland hålls han som en kvarleva av jägarsamlarna, ännu äldre än samer och nordbor. Och det finns många prominenta platsnamn som bär hans namn, Ulltuna, Ullared med flera.

    Gilla

  2. Skaul skriver:

    Ull och Skade, Frej och Freja, det är mina gudar. De är de gudar vi behöver idag. vi behöver inte de höviska, sofistikerade gudarna. Vi har ryggen mot väggen. Då får vi åkalla de som alltid kommer vara på vår sida. och de som kan hjälpa oss med det vi är dåliga på. Köld och smyg och mörker är våra allierade idag, kung bore kräver pris. Och Frej och Freja är de vars lektioner vi behöver lyssna till. Hell vanerna! Hell de forntidaste!

    Liked by 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s