Uncategorized

Glima – en nordisk kampsport

Glima är en slags fornnordisk brottning. Två kämpar ska försöka kasta omkull varandra med hjälp av stötar och ryck – utan vapen. Man greppar tag i varandras ”liv” (bälten, eller tyget kring midjan) och rycker, lyfter, fäller och ”juckar” för att få ner den andra. Det är förbjudet att slå och spraka med mera.

På Island har det varit en obruten tradition och det är landets nationalsport. I det gamla Sverige har glima kallats Lösatagsglima, Byxtag eller Ryggkast, men här dog det i princip ut i början av 1900-talet. Glima var en uppvisningssport i solskensolympiaden i Stockholm 1912. Under Nordens kristnande så ansattes glima hårt tack vare sportens hedniska ursprung.

I modern glima använder man selen kring midjan för att likna vikingarnas löst sittande kläder – annars skulle det inte finns något att greppa tag i.

Glima är ett fornnordiskt ord som betyder ”blixtrande sken” eller ”snabb rörelse”. Ordet kan idag översättas till ”glimma”. På Island betyder glima helt enkelt ”brottning” eller ”kamp”, japansk ju-justu översätter man till exempel till ”japansk glima”.

I glima kan man få övernaturlig hjälp om man har rätt rungalder i skorna.

image

Glima på gammalt isländskt frimärke

Annonser
Standard

2 thoughts on “Glima – en nordisk kampsport

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s