Uncategorized

Loke och Angerbodas barn

Jättarna Loke och Angerboda har tre barn tillsammans – de är:

Fenrisulven – är namnet på en gigantisk varg inom nordisk hedendom. Han är uppvuxen bland asarna i Asgård. Till en början var han en harmlös varelse men växte snabbt till att bli ett hemskt odjur. Till slut blev han så stor att han till och med skrämde asarna. Asarna kom då överens om att Fenrisulven skulle kedjas fast. De band honom med en stor och tung kedja – dock slet han sönder den direkt. Asarna försökte då igen med en starkare kedja – men med samma resultat. Oden skickade då Heimdall till dvärgarna Brokk och Sindre och lät dem smida världens starkaste kedja. De skapade kedjan Gleipner som är gjord av kattens buller, bergets rötter, fågelns spott, kvinnors skägg, björnens senor och fiskens andedräkt. Gleipner ser endast ut som en tunn tråd men är otroligt stark.

Asen Tyr, som var modig nog, kedjade Fenrisulven – men han bet av Tyrs hand som hämnd. Fenrisulven står kedjad i Jotunheim (tills han bryter sig loss för Ragnarök) med ett svärd som håller käften uppspärrad, med udden i överkäken. Ur hans enorma gap, som sträcker från jorden till himlen, rinner det fragda som bildar en ån vid namn Ván. Fenrisulven har barnen Skröll och Hate.

Hel – är Lokes enda dotter och hon regerar över ett dystert dödsrike som bär hennes namn. Hon bor vid Vergelmers kant i Nifelheim. Hel har en kniv vid namn Svält, ett bordsfat vid namn Hunger, en tröskel vid namn Fallande fördärv, en säng vid namn Sjukläger och ett sängöverkast vid namn Glänsande ofärd. När man ser henne ridandes på en trebent häst är hunger och sjukdom att vänta. Hon har två trälar som går så sakta att ingen har sett dem gå.

Hel bodde i Asgård tills Tor upptäckte att hon var en jättinnas barn. Han kastade då ner henne till Nifelheim – hon landade illa och blev permanent blåslagen och halt. Hon bygger ett skepp, av de dödas naglar, vid namn Nagelfar (som används mot asarna i Ragnarök).

Midgårdsormen – som även kallas Jörmungandr, är en enorm orm inom nordisk hedendom. Han är så stor att han kan omsluta hela världen och bita sig själv i stjärten. Likt Fenrisulven växte Midgårdsormen upp bland asarna i Asgård men blev till slut för stor. Så en dag kastade Oden ut honom i världshaven.

Midgårdsormen är Tors fiende – de möts flera gånger. Första gången hos Utgårdsloke i Utgård. Där luras Tor till att lyfta en av jättarnas katter – som visar sig vara Midgårdsormen i förtrollad gestalt. Andra gången är när Tor och jätten Hymer är ute och fiskar. Tor har då agnat kroken med en tjurhuvud som Midgårdsormen hugger på. Hymer skär dock av fiskelinan innan Tor hinner slå ihjäl Midgårdsormen (tredje gången de möts är i Ragnarök).

image

”Lokes barnaskara” av Emil Doepler

Relaterat:
Loke
Dödsrikena

Standard

En reaktion på ”Loke och Angerbodas barn

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s