Uncategorized

10 bilder av de abrahamitiska religionernas brutalitet

De abrahamitiska religionerna – där kristendomen, islam och judendomen ingår – beskrivs ofta som kärleksfulla och civiliserade. Här följer 10 bilder som visar motsatsen:

image

1. Stening är ett straff för otrohet inom islam. Det är en långsam och plågsam avrättningsmetod. Man gräver ner den anklagade i marken (män till midjan och kvinnor till axlarna) sen får en folkmassa kasta stenar tills den anklagade dör eller kravlar sig loss. Stening nämns i Talmud och Bibeln och även det kristna Sverige har haft stening som straff. Stening är än idag lagstadgat i delar av den muslimska världen.

image

2. Häxbränning var vanligt i den kristna världen under 1400- till 1600-talet. Folk, främst kvinnor, som anklagades för att vara häxor eller trollkunniga brändes på bål, eller halshöggs, efter en ”rättegång”. Det var ofta prästen i samhället som beordrade straffet. I Sverige avrättades omkring 300 ”häxor”. Häxbränning pågår fortfarande i viss mån i Afrika.

image

3. Halalslakt, eller ritualslakt, är vanligt i den muslimska världen. Man skär helt enkelt halsen av slaktdjuren och låter det sakta förblöda samtidigt som talar om att djuret slaktas i Guds namn. Judendomen infattar också ritualslakt – det kallas då kosherslakt.

image

4. Stympning är ett straff inom islam. Den som har begått ett brott kan få sin hand eller ibland fot avhuggen. Stympning sker fortfarande i delar av den muslimska världen.

image

5. Könsstympning sker både inom judendomen och islam. Inom båda religionerna skär man bort förhuden på nyfödda pojkar (utan pojkens samtycke). Kvinnlig könsstympning är vanligt i vissa delar av den muslimska världen, främst i Afrika. Kvinnlig könsstympning innebär att man skär bort delar av könsorganet – klitoris med mera. Det gör att kvinnorna inte kan njuta av samlag och därför är de inte otrogna i vuxenlivet.

image

6. Spöstraff är vanligt i vissa delar av den muslimska världen. Man använder då käpp eller piska. I den islamiska staten Iran är spöstraff mycket vanligt.

image

7. Flagellanter dök för första gången upp under 1300-talet. När digerdöden härjade som värst i Europa. Den allmänna uppfattningen var att ”digerdöden var Guds straff och endast bön och botgöring kunde hjälpa”. Flagellanterna var en masspsykotisk rörelse av självplågare som gick från stad till stad och piskade sig själva. Gudomlig rening via smärta. Olika typer av kristet självplågeri pågår än idag. Främst på Filippinerna där man både piskar sig själva och låter sig spikas upp på kors. Även inom shia-grenen av islam förekommer självplågeri. Man piskar sig själva och skär sig (och sina barn) blodiga med knivar.

image

8. Bisarr kvinnlig klädkod. I den muslimska världen är det sed, eller lag, att kvinnorna ska skyla sig. Vanligtvis har de slöja för att dölja håret. I vissa kulturer skyler de hela kroppen med ett pösig skynke. I de mest extrema kulturerna låter de endast ögonen synas genom ett fönster i den heltäckande klädseln.

image

9. Levande begravda barn och vuxna var ett sätt att stoppa digerdöden, trodde man. 1300-talets digerdöd kunde ibland personifieras av barn eller tiggare som kom till samhället. Samtidigt som tiggaren kom till byn bröt pesten ut. Man trodde då att man ”begravde” pesten genom att begrava tiggaren – och pesten kunde inte spridas vidare eftersom den var begravd.

image

10. Dödsstraff för hädelse finns än idag i delar av den muslimska världen. Det har dock även funnits i stora delar av den kristna världen – även i Sverige. Dödsstraff för hädelse har stort folkligt stöd i exemplevis Pakistan och Afghanistan.

(Bonus) 11. Taqiyya är ett begrepp som tillåter, och uppmanar, muslimer att ljuga för andra för att uppnå sina mål (då oftast politisk islam).

Annonser
Standard

One thought on “10 bilder av de abrahamitiska religionernas brutalitet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s