Uncategorized

Balders död

Det hela började med att Balder fick en rad otäcka mardrömmar och förföljdes av känslan att något ont skulle hända honom. Asarna blev oroliga och Oden red ner till Hel för att fråga om någonting skulle hända Balder. Han fick en völva, något motvilligt, att erkänna att de förberedde för Balders ankomst. När Oden berättade detta för Frigg, Balders mor, så blev hon rädd och tog löften av allt i världen att inget skulle skada honom – detta gjorde Balder osårbar. När Balder var osårbar roade de andra asarna sig med att kasta sten och spjut och skjuta pil på honom. Alla älskade Balder – utom Loke. Så Loke ändrade gestalt och frågade Frigg om hon verkligen tagit löfte av precis allting. Hon svarade att hon tagit löfte av precis allting utom en liten mistel som låg väster om Valhall. Frigg tyckte att misteln var för ung för av avkrävas ed. Loke plockade misteln och skapade en pil utav den. Sedan gick han till Balders blinde bror Höder och gav honom pilen. Höder sa att han inte kunde se och kunde därför inte skjuta pilen på ”den osårbare” Balder. Loke hjälpte då Höder att sikta och pilen träffade Balder som dog.

image

Loke och Höder

Det blev sorg i Asgård. Balder fick en ståtlig begravning. Han brändes till havs i sitt eget skepp Ringhorne. Balders fru Nannas hjärta brast och hon dog när Balders kropp lades på bålet. Asarna saknade Balder och gjorde ett försök att få tillbaks honom. Balders bror och Odens son Hermod skickades ner till Hel. I nio dagar och nätter red han på Odens häst innan han kom fram. Hermod talade med Hel och hon sade att Balder skulle få återuppstå på ett villkor. Att alla ting, döda som levande, skulle gråta över honom. Alla ting i världen älskade Balder och grät över honom. Alla ting utom en jättinna vid namn Töck. Balder blev då dömd att stanna i Hel (tills han återuppstår efter Ragnarök för att styra). Töck visade sig senare vara Loke som skiftat gestalt.

Loke anade att hans straff skulle bli grymt så han förvandlade sig till en falk och flög till Mimers brunn. Han bad Mimer att vända på Odens offrade öga så att han inte skulle se honom. Mimer nekade dock Lokes begäran. För att fly förvandlade Loke sig till en lax och simmade iväg – men han kom inte undan. Asarna förvandlade hans son Vale till en varg som slet hans andra son Narfe i stycken. De band sedan fast Loke i Narfes tarmar – som blev till järn. Han bands i underjorden på tre vassa stenar, en under skuldrorna, en under ländryggen och en under knävecken. Jättinnan Skade satte en giftorm ovanför hans ansikte som droppade gift i hans ögon. Lokes fru Sigyn hjälpte Loke genom att hålla en skål ovanför han ansikte och fånga upp det droppande giftet. Dock så var hon tvungen att tömma skålen ibland och då fick Loke giftet i sina ögon. Han vred sig då så kraftigt i smärtor att det skapade jordbävningar.

image

”Loke och Sigyn” av Mårten Eskil Winge

Annonser
Standard

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s