Uncategorized

Dödsrikena

Inom nordisk hedendom finns flera olika plaster som man kan hamna på efter döden. Var man hamnar beror på vilket sätt man dör – det vill säga hur nornorna, Urd, Skuld och Verdandi, har spunnit ens livstråd. Vad man gör i livet speglas i efterlivet.

Valhall – som betyder ”de stupade krigarnas hall” är den mest önskvärda platsen att hamna på efter döden. Det är Odens boning och det största huset i Asgård. Det sägs att hälften av de män som stupar i strid, så kallade einhärjar, kan få komma till Valhall för att kriga mot jättarna. De slåss, dör och återuppstår varje dag. Varje kväll är det fest i Valhall och då äter man av grisen Särimner och dricker mjödet som geten Heidrun skapar. Särimner är en gris som slaktas och återuppstår varje dag och Heidrun är en get som står på Valhalls tak och har mjöd i sin juver. Valhall har femhundrafyrtio dörrar och varje dörr är stor nog att åttahundra män kan gå i bredd genom den samtidigt. Taket är gjort av gyllene sköldar.

image

Isländsk 1600-talsteckning av Valhall

Folkvang – tar emot den andra häften av de som stupar i strid – de som inte kommer till Valhall. När en nordisk hedning stupar kommer valkyrior flygandes och väljer vilka de vill ta med sig till Valhall och vilka som hamnar i Folkvang. Folkvang, som betyder ”krigshärens fält”, är Frejas jättelika boning i Asgård och hennes sal heter Sessrumner.

Hel – är Valhalls motsats. Om Valhall motsvarar kristendomens himmel så är Hel helvetet. Till Hel kommer de ”minst hjältemodiga” – de som inte dött i strid. Kvinnor, barn, sjuklingar och åldringar hamnar där. Dödsriket Hel tillhör Nifelheim som är ett mörkt och obehagligt isrike. Nifelheim betyder ”den dimhöljda världen”. Hel är även namnet på gudinnan som styr över dödsriket. Hon har en kniv vid namn Svält, ett fat vid namn Hunger, en säng vid namn Sjukläger och ett överkast vid namn Glänsande ofärd. Tröskeln in till hennes boning heter Fallande fördärv. Hel beskrivs att vara till hälften likblek och andra hälften svartblå och hon går kraftigt framåtlutad.

Hos Ran – hamnar de som drunknar. Ran är en havsgudinna och vågornas mor. Hon är gift med jätten Ägir och tillsammans har de nio döttrar. Ran fångar in drunknade människor i stora fiskenät för att hålla dem i sina festsalar på havets botten.

image

”Ran” av Johannes Gehrts

Hos Gefjon – hamnar de kvinnor som dör ogifta eller oskulder. Hennes uppgift är att tjäna de kvinnor som dör utan att ha haft ”umgänge”. Gefjon är även lantbrukets gudinna. Hon har fyra söner som hon förvandlade till oxar för att hjälpa henne plöja. Gefjon är gift med Odens son Skjold och sägs ha bott på Själland i Danmark. Hon sägs ha plöjt upp landet – och skapat sjön Mälaren.

Annonser
Standard

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s