Uncategorized

Tolkien och nordisk mytologi

J.R.R. Tolkien (1892-1973) var författare till bland annat Sagan om ringen och Bilbo – En hobbits äventyr. Att han lät sig inspireras av nordisk mytologi, och fornnordisk kultur, är tillsynes ganska uppenbart. Nedan följer tio punkter som styrker detta påstående.

1. Durin och Dwalin är namnen på två dvärgar i Bilbo. Det är även namnen på två dvärgar inom nordisk mytologi. Durin och Dwalin, eller Dvalin, smidde tillsammans svärdet Tyrfing – enligt den isländska sagan Hervarar. Tyrfing är det vackraste svärdet någonsin skapat med ett gyllene fäste och klinga.

2. Dvärgar är i Tolkiens värld duktiga smeder som lever i bergshallar där de ofta smider magiska vapen och smycken. Desamma gäller dvärgarna inom nordisk mytologi – de bor också i grottor och berg (som de gillar att utsmycka) och är ofta smeder av magiska ting. Dvärgarna har skapat Tors hammare Mjölner, Frejas smycke Brisingamen, Odens spjut Gungner med mera.

3. Alver är i Tolkiens värld fagra, högväxta, begåvade och benådande människoliknande varelser. Även inom nordisk mytologi är alver vackra varelser, det kan man läsa i Prosaiska eddan. Ljusalverna, som påminner om Tolkiens alver, bor i Alvheim och är ”fagrare än solen”. De är goda och lyder under Frej.

4. Tolkiens trollkarl Gandalf beskrivs som en gammal man med långt skägg, slokhatt, gråklädd och med en vandringsstav. Precis så beskrivs Oden, som förklädd, då han ”vandrar” omkring i Midgård. Båda är visa och mästare i magi/sejd. Namnet på Gandalfs häst Skuggfaxe påminner om nordiska mytologins hästar Skinfaxe och Rimfaxe. Tolkien har själv, i ett brev, beskrivit Gandalf som en ”odensk vandrare” och själva namnet Gandalf förekommer i den isländska sagan Völuspá.

5. En Baelrog är ett underjordiskt eldmonster i Sagan om ringen. Baelrogen slåss mot Gandalf på bron Khazad-dûm samtidigt som den kollapsar. Detta kan vara en parallell till eldjätten Surt som förstör bron Bifrost (som går mellan Asgård och Midgård) med sitt brinnande svärd.

6. Théoden är namnet på kungen av Rohan i Sagan om Ringen. Ordet ”théoden” är relaterat till det fornnordiska ”þjóðann” som betyder ”folkets ledare”.

7. Gimli är namnet på en dvärg i Sagan om ringen. Det är även namnet på platsen där överlevarna från Ragnarök hamnar. Gimli, eller Gimle, sägs vara den vackraste boningen i Asgård och har ett tak av guld. Platsen omnämns i Völuspá och Prosaiska eddan.

8. Beorn är en hamnskiftare i Tolkiens Bilbo. Han skiftar mellan att vara en stark björn och en något människoliknande varelse. I isländska Hrolf Krakes saga förvandlas en av Kung Hrolfs krigare till en björn. Tolkiens korta novell Sellic Spell ska, enligt uppgift, vara baserad på Hrolf Krakes saga. Inspirationen till Beorn har sannolikt sina rötter där.

9. Troll är stora, fula, avskyvärda och elaka varelser i Tolkiens värld. Trollen från hans böcker påminner främst om jättar från den nordiska mytologin. På Island handlande de forna sagorna om jättar – samtida liknande sagor i Sverige handlade om troll. Jättar och troll är sannolikt samma sak, eller har hårfina skillnader, inom nordisk folktro. I det medeltida Norden användes termen ”troll” för allt ifrån jättar till häxor och spöken.

10. I Tolkiens verk Silmarillion finns de båda alvraserna Calaquendi och Moriquendi – vilka är ljus- respektive svartalver, precis som i nordisk mytologi. Både ljus- och svartalver omnämns i de isländska sagorna.

image

J.R.R. Tolkien

Sugen på att läsa någonting mer? Beställ Inkräktarna av Linus Karlén

Annonser
Standard

One thought on “Tolkien och nordisk mytologi

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s