Uncategorized

Skapelsen

I början, före ljuset och före tiden, fanns ingenting. Bara ett enormt tomrum vid namn Ginnungagap. I tomrummet bildades kyla och värme – i norr bildades det snö-, frost- och istäckta dimmiga riket Nifelheim och i söder bildades eldriket Muspelheim. Nifelheims iskalla floder forsade mot Ginnungagaps mitt och bildade ett istäcke. Även Muspelheims lågor och gnistor nådde tids nog Ginnungagaps mitt och smälte isen som bildats där. Isen smälte och droppade och bildade en varelse – det var så Ymer, den första urjätten, blev till.

Ymer sov bland de heta lågorna och började att svettas. Från svettens fukt bildades frostjättar, även kallade rimtursar. Ur hans vänstra armhåla kom en jätte och en jättinna, hans vänstra fot avlade en son med den högra och världen blev bebodd av jättar. Rimfrost smälte, av hettan, ner i Ginnungagap och av dropparna bildades en ko vid namn Audhambla. Ur Audhamblas juver forsade mjölk. Ymer drack av mjölken samtidigt som Audhambla slickade salt rimfrost från en sten. Vid dagens slut hade hon slickat så mycket att hon hade strukit fram svålen av ett huvud ur stenen. Audhambla fortsatte slicka och mer och mer av en kropp uppenbarade sig. Den tredje dagen var kroppen helt fri från stenen – det var Bure, gudarnas stamfader, som hade frigjorts.

Bure fick en son, vid namn Bor, med en jättinna. Bor gifte sig i sin tur med jättinnan Bestla och tillsammans fick de tre söner – Oden, Vile och Ve. Gudarna och jättarna levde tillsammans, men kunde aldrig riktigt komma överens. Gudarna ville ha lugn och ro medan jättarna var vilda och skapade kaos. En dag mördade Oden, Vile och Ve tillsammans Ymer och blodet från hans kropp dränkte alla jättar förutom Bergelmer och hans fru.

Av Ymers kropp skapade de världen. Hans kött blev land, hans blod blev hav och sjöar, hans hjärna blev moln, hans hår blev skog och växter och hans ben och tänder blev stenar och berg. Av hans skalle skapade de himlen – som hölls på plats av de fyra dvärgarna Nordre, Södre, Västre och Östre. Av Muspelheims gnistor skapade dem stjärnorna, solen och månen – som lyste upp och skapade tid åt världen. Gudarna skapade nio olika riken för världens olika varelser. Dock så var det fortfarande ingen som bodde i Midgård.

Oden, Vile och Ve gick längst havskanten och såg ut över världen de skapat. Då fick de syn på två stycken trädstammar som låg och flöt i vattnet. Gudarna drog upp dem på land och gjöt liv i dem. Det blev de första människorna. Asken blev en man vid namn Ask och almen blev en kvinna vid namn Embla. Oden gav dem liv och andning, Vile gav dem rörelseförmåga och förstånd och Ve gav dem sinnen och känslor. Ask och Embla bosatte sig i Midgård och från dem härstammar alla människor.

image

Ask och Embla som staty i Sölvesborg. Skulpterad av Stig Blomberg

Standard

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s