Uncategorized

Skaldemjödet

Skaldemjödet, eller Suttungamjödet, skapades av de två onda dvärgarna Fjalar och Galar. De mördade tillsammans jätten Kvaser, som bildats då asarna och vanerna spottat i samma skål, när han övernattade hos dem. Dvärgarna lät sedan jättens blod rinna ner i tre olika kärl. De tre kärlen hette Odörer, Bodn och Son. Sedan blandade de honung med blodet för att göra mjöd. Mjödet blev speciellt – de som drack av det fick gåvan av skaldekonst (diktkonst). Dvärgarna bjöd senare hem ytterligare en jätte, Gilling, och hans hustru. De onda dvärgarna mördade makarna. Gilling mördades på en fisketur och hans hustru lite senare. Jätteparets son, Suttung, tog hämnd. Han tog med sig dvärgarna ut på sjön för att dränka dem. De blev så rädda att de erbjöd jätten det dyrbara skaldemjödet ifall de fick leva. Dvärgarna fick leva och de tog Suttung till berget där mjödet bevarades. Jätten satte sin dotter Gunnlöd som vakt utanför berget

Ord om skaldemjödet nådde tids nog Oden – som blev mycket intresserad. Han började genast leta efter det. En dag kom han till en äng där nio drängar stod och slog hö. Deras liar var så slöa att arbetet gick mycket sakta. Han slipade deras liar med sin brynsten och drängarna blev helt begeistrade när de upptäckte hur lätt arbetet blev. Drängarna ville köpa brystenen men då kastade Oden upp brynstenen i luften över dem. I desperation att få tag i den så högg drängarna av varandras halsar med de vässade liarna. Innan han gick upp till gården, där jätten Bauge som var Suttungs bror, bodde, förvandlade Oden sig till människan Bölverk. Han berättade om olyckan med drängarna och frågade om skaldemjödet. Bauge svarade att det var Suttung som hade det. Bölverk erbjöd sig att utföra nio drängars arbete över sommaren ifall han fick lite av mjödet. Bauge tyckte det var ett bra förslag och Bölverk började arbeta på gården.

Sommaren passerade och Bölverk höll sitt ord om att arbeta som nio drängar. Men Suttung ville inte ge bort lite av sitt mjöd. Bauge tyckte då synd om Bölverk så han borrade ett hål genom bergsväggen där mjödet förvarades. Bölverk (Oden) förvandlade sig till en smal orm och kryp igenom hålet – sen förvandlade han sig till Bölverk igen. Där inne stötte han på jättekvinnan Gunnlöd – som blev kär i honom. Bölverk lät Gunnlöd förälska sig i honom genom att sova med henne i tre nätter. Hon blev så förälskad att hon lovade honom att han fick dricka en klunk från varje kärl. Men han drack istället upp all mjöd och förvandlade sig till en örn och flög iväg. Suttung såg förloppet och förvandlade sig själv och flög efter. Oden flög så snabbt han bara kunde och när han nådde ”Idavallen” sprang de andra asarna ut med alla kärl de ägde. Oden spydde genast ut all mjöd i kärlen, men eftersom allt gick så hastigt så råkade han spilla lite mjöd. Asarna fick mjödet men även en del vanliga människor fick det och lärde sig skaldekonst.

image

En isländsk 1700-talsteckning av när Oden tar mjödet till Valhall

Sugen på att läsa någonting mer? Beställ Inkräktarna av Linus Karlén

Annonser
Standard

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s